Silver PREFA-look i utkanten av Nantes

Bohuon Bertic Architectes från Nantes använder tak- och väggromb 44 × 44 i silvermetallic från PREFA i sitt planeringskoncept för att förse en idrottshall i västra Frankrike med en imponerande, homogen aluminiumfasad. Genomförandet av bygget med den svängda ytan har blivit en framgång, också tack vare det högkvalitativa utförandet av teamet från ENGIE Axima.

Marktl/Wasungen – Yannick Bohuon och Mathilde Poupart bygger för kommunens räkning en estetiskt tilltalande idrottshall i Basse-Goulaine (FR), sydost om Nantes, vid Loires strand. Byggnaden har ett sömlöst aluminiumhölje i silvermetallic, och har på kort tid blivit en mycket beundrad visuell höjdpunkt vid en rondell i den lilla staden. Anledningen till detta är bland annat det konkava momentum som Bohuon Bertic Architectes ger fasaden med de cirka 120 000 tak- och väggromberna från PREFA, vilka sömlöst överlappar kurvor och stuprör.

Ansicht der Sporthalle von der Straße aus mit bewölktem Himmel.

Bygga framför allt

Bohuon Bertic Architectes och teamet på sju-åtta personer har byggt bostäder och idrottsbyggnader i mer än 15 år och letar alltid efter nya former för de program och typologier de ägnar sig åt. - Vi uppfattar arkitektur som ett hantverk som kan tränas och utvecklas dagligen. Det handlar om själva byggnaden, förklarar arkitekterna. Det faktum att de sticker ut med sina lekfulla byggnadsformer och sin mjuka och samtidigt tydliga stil och dessutom gillar att arbeta monokromt, illustreras av idrottshall som designats av dem i utkanten av Nantes, vars fasad ligger som en duk över den extraordinära formen och förtaket.

Portrait der Architekten Mathilde Poupart und Yannick Bohuon von Bohuon Bertic Architectes.

Ytarbete

Yannick Bohuon är övertygad om att två aspekter var avgörande för att de vann tävlingen om planeringen av hallen: - Å ena sidan den ovanliga kurvan och å andra sidan har byggnaden ansluter till omgivningen. Eftersom en kontinuitet skulle skapas utformade kontoret idrottshallen utan fram- eller baksida. Dessutom gör en generös användning av glas i bottenvåningen att man kan se in i konstruktionen från olika sidor. Det anmärkningsvärda byggnadshöljet härrör från byggnadens kärna: Omklädningsrum, teknik och förråd omger den rektangulära spelplanen på en nivå och skapar därmed ett lager av rum med rundade hörn som sträcker sig åt olika håll. På grund av de olika höjderna – förtakets och hallens – behövdes en fasad som kunde binda dem samman.

Seitliche Nahaufnahme des Baus, der Übergang zwischen Dach und Fassade ist fließend.

Flytande övergång

Spengler Olivier Collet och hans team på ENGIE Axima ser stolt tillbaka på den kontinuerliga fasadytan med de fascinerande detaljerna, vilka ger intryck av en mjuk hud. I kombination ger fasaden och den underliggande formsättningen bestående av förböjda träskivor den tidigare rektangulära hallen dess böjda form. Spengler beskriver idrottshallen som ett ”storartat projekt med planerings- och hantverksutmaningar” och förklarar att i synnerhet de fem rundade hörnen var intressanta rent tekniskt sett. Här användes PREFA-materialet eftersom det möjliggjorde en likvärdig utformning av förtaket och fasaden och kunde läggas över den extraordinära formen. - Det här är en av styrkorna med romberna från PREFA, flexibiliteten”, säger Collet.

Seitliche Vogelperspektive des Gebäudes mit seiner unmittelbaren Umgebung und mit Blick auf die Oberfläche des Dachs.