Om oss: Vår drivkraft är att producera det säkraste och mest innovativa tak- och fasadmaterialet

”Våra kunder ska ha det bättre med våra produkter än utan dem" är visionen, principen och drivkraften för PREFAs ägare Cornelius Grupp. Sedan 1981 har han framgångsrikt lett det traditionella företaget i idylliska Traisental - mellan St. Pölten och vallfärdsorten Mariazell i Österrike. Under tiden kan PREFA se tillbaka på mer än 75 år av historia.

PREFAs rötter ligger i återuppbyggnadperioden i Salzburg, 300 kilometer bort. Otaliga krigsskador, trasiga tak och trasiga shinglar karakteriserade landskapet och stadsbilden i Europa i mitten av 40-talet. Den uppfinningsrika tennsmeden Alois Gödl sökte intensivt efter nya material och sätt att utveckla ett slitstarkt tak. Han experimenterade mycket med olika metaller i sin verkstad. Snart nog valde han aluminium: Egenskaperna hos detta material övertygade även då. Gödl arbetade på materialet och slutligen skapade han en takprodukt som modellerades på takplattan - genom pressning och vikning - och inte bara var taket nyskapande, utan också namnet på produkten: Eftersom pressning (”pressen”) och vikning (”falzen”) resulterar i PREFA. De första taken var snabbt täckta med den nya produkten - fram till idag kan du beundra PREFA-taken av Alois Gödl i Salzburg-regionen.

Ungefär tio år efter grundandet tog Gödls materialleverantör, rulleverket Fried. v. Neuman, över företaget och därmed tog de med huvudkontoret till södra Österrike. 1998 genomfördes expansionen till Tyskland med öppnandet av produktionsanläggningen i Wasungen, Thüringen.

Produkt - varumärke - hantverk - medarbetare

Takplattan var början på dagens produkt- och färgmångfald. Under åren har 4000 olika produkter tillverkats på produktionsanläggningarna i Marktl och St. Pölten i Österrike och i Wasungen i Tyskland. På 60-talet producerades de första takrännorna, på 70-talet uppskattades Coil Coating för hållbarheten och utseendet på varumärket. Med utvecklingen av takshinglarna på 80-talet och takromberna på 90-talet tog övergången från takpanelen till tak- och fasadsystemet plats "steg för steg". När den nya matta beläggningen kom till marknaden under 2010 ökade arkitekt- och planerarintresse plötsligt. Idag används PREFA-produkter inte bara i byggandet och renoveringen av klassiska bostadshus, men också i de tuffaste miljöerna, som bergstugor, landmärken och nya arkitektoniska projekt runt om i världen.

Taket, starkt som en tjur!

Sloganen "Taket, starkt som en tjur!" utvecklades 2001 och gör varumärket PREFA till ett av de mest kända, populära och starkaste varumärkena i Österrike. ”Stark som en tjur!" är vad PREFA står för: den stora styrkan och hållbarheten hos sina produkter.

PREFA Logotypen

Hantverksbedrift med innovativ anda

Även om PREFA idag är ett globalt företag som har utvidgats till 19 länder genom åren och sätter standarder i tak- och fasadsystem, är det och kommer det att förbli ett hantverksföretag. PREFA erbjuder lösningar för hantverkare, säljer högkvalitativa produkter via hantverkare och arbetar intensivt med hantverkare - varje dag. ”Hantverkarna känner till våra produkter bäst. Deras erfarenheter, deras idéer och förslag till förbättringar strömmar direkt in i vår produktutveckling, säger Pasquali, som utnämndes till VD i slutet av 2017. För att lära ut hanteringen och användningen av de olika PREFA-produkterna, grundades PREFA Academy år 2005. Hantverkarna utbildas direkt av profs på båda ställena - i Marktl och i Wasungen - med material och utförande. 

”Gör-det-självare”

Experimentera, prova, utveckla idéer, kassera idéer - arbete på PREFA är en kreativ process eftersom organisationen är enkel, hierarkin platt och gör-det-själv mentaliteten finns i alla anställdas DNA. Här är ingenting onödigt komplicerat, men det är "gör det själv" för alla - inklusive ledningen. 

Hantlagskvalitet & löftet

PREFA har varit ett familjeföretag trots sin storlek och dess europeiska och globala framgång - med värderingarna av ett familjeföretag: Ärlighet, ansvar och handslagskvalitet. Hållbarhet har spelat en viktig roll i det traditionella företaget i över 70 år: Materialet aluminium är oändligt återvinningsbart efter den relativt komplexa produktionen.

Alla PREFA-värden återspeglas inte minst i PREFA-löftet: 40-års garanti.

I mer än 75 år har PREFA Aluminiumprodukte GmbH varit framgångsrikt i hela Europa inom utveckling, produktion och marknadsföring av aluminiumtak och fasadsystem. Totalt omfattar PREFA-koncernen cirka 700 personer i 19 länder. Produktionen av över 5000 högkvalitativa produkter sker uteslutande i Österrike och Tyskland. Varje år utbildas 3200 installationspartners i 20 utbildningscenter i Europa. Det etablerade företaget är en del av gruppen av industrialister, Dr Ing. Cornelius Grupp, som sysselsätter över 8000 personer på över 40 produktionsanläggningar över hela världen.

Legend: Kartan över Europa visar PREFA produktionsanläggningar, regioner, försäljningskontor och utbildningscenter