Fasadbeklädnad med träutseende från PREFA: Byggtips

En träfasad ger ditt hus ett naturligt utseende. Men på grund av det obehandlade träets beskaffenheten kommer träfasaden snabbt att börja vittra och se annorlunda ut. Den som vill slippa besväret att måla om, underhålla och vårda fasaden gör klokt i att satsa på en högkvalitativ, ventilerad fasad av aluminium med träutseende och 40 års materialgaranti.

Vanliga fasader (puts) drabbas relativt snabbt av smutsansamlingar. En nyrenoverad och nymålad fasad ser ofta gammal ut igen efter bara ett par år. Extrema väderförhållanden kan belasta fasadens material så till den grad att fasaden förlorar sin form och utformning. Starka vindar, heta somrar och fuktiga höstmånader leder till sprickor, får färgen att flagna och blekna samt orsakar alger och vanprydande färgskiftningar i synnerhet på nordsidan. Till och med äkta träfasader vittrar. Det leder till ojämnheter i färgen som bara kan minskas genom att träet underhålls regelbundet, något som kostar både tid och pengar.

Tekniska data

mått – grå ek

138 × 0,7 mm, slät

200 × 1,00 mm, slät

mått – valnöt

138 × 0,7 mm, slät 200 × 1,00 mm, slät

mått– naturek

200 × 1,00 mm, slät

skuggfog

bredd: 15 mm; djup: 7 mm

med eller utan skuggfog

vikt

ca 3,30–4,30 kg/m² (beroende på byggbredden)

längd

500–2 500 mm vid användning av PREFA-fogar

500–6 200 mm utan PREFA-fogar

montering

stående, liggande, diagonal

färgbeläggning

Duragloss 5000

Alla aluminiumfasader från PREFA nyttjar det flera hundra år gamla och beprövade systemet som kallas ventilerad fasad. Det skapar ett behagligt inomhusklimat eftersom den ventilerade väggkonstruktionen kontrollerar fuktnivåerna och förebygger mögel. Men det är inte allt! Panelerna sätter inga gränser för din kreativitet när du gestaltar fasaden och säkerställer att den får en lång livslängd.

Bild av fasadpaneler i ljust trä (trälook) med PREFA fog och skuggfog.

Skillnaden mellan fog och skuggfog

PREFAs fasadsystem i aluminium är otroligt mångsidiga. De kan inte bara användas utomhus utan dessutom inomhus, för husets gavlar, takkupa, takfot, carport, balkong, tak och innerväggar med mera.

Är du nyfiken på hur din fasad skulle se ut iklädd fasadpanel med träutseende (PREFA Sidings i färgerna ek natur, grå ek eller valnöt)? Då kan du testa vår kostnadsfria fotoservice. Du laddar helt enkelt upp ett foto på ditt hus och inom ett par arbetsdagar får du tillbaka den redigerade bilden med önskad fasad från PREFA.

PREFA Sidings ger dig en aluminiumfasad med träets estetik som förenar det naturliga utseendet med en lång livslängd så att din fasad håller i generationer. Det intygar PREFAs garantibevis med 40 års materialgaranti.