Aluminium som material : Du kan lita på framtidens byggmaterial

Lätt, robust, långlivad, miljövänlig, perfekt att bearbeta, mångsidig utformning – aluminium förenar alla egenskaper som man kan önska sig av ett material.

Redan i början på 1900-talet täcktes stora takytor med aluminium (t.ex. San Gioacchino-kyrkan i Rom). De mest spännande byggnaderna i världen i dag har också aluminium i klimathöljet. Aluminium är framtidens material i modern arkitektur. Det är inte så konstigt med tanke på alla goda egenskaper.

Stormsäker lättviktare

Låg vikt – renovera lätt och fördelaktigt med aluminium: Välj det lätta alternative

Ett aluminiumtak från PREFA väger bara en bråkdel av blytunga tegeltak. Med en egenvikt på endast 2,3 till 2,75 kg per kvadratmeter behöver man inte längre svettas vid montering. Teoretiskt sett behövs inte ens en lasthiss. Det är inte bara bearbetningsföretag som avlastas. Med tak från PREFA belastas även takets underkonstruktion mindre så att det håller i flera årtionden. 

Vid renoveringen tjänar även byggherrarna på att våra aluminiumprodukter är så lätta. Svaga takstolar behöver inte förstärkas innan nytt tak läggs. Det sparar tid och pengar. 

Även byggplatstiden minskar avsevärt. Materialet är perfekt förberett när vi levererar det. Dessutom går vår produkt att montera snabbt och lätt (från en taklutning på 3°), om man har lämpliga tekniska kunskaper.

En ytterligare fördel: Man behöver inte längre handskas med jobbigt damm, som vid tillskärning av taktegel. Alltså: Välj det lätta alternativet.

Aluminium bildet eine eigene Oxidschicht, die das Material vor weiterer Korrosion schützt

Varar en evighet

Aluminium reagerar med syret i luften och bildar ett naturligt oxidskikt. Detta skikt ger ett utmärkt korrosionsskydd (även mot bitumenkorrosion). 

En uppsatt tak- eller fasadtäckning av aluminium regenereras alltid av sig själv. Dessutom skyddas aluminiumbalken genom brännlackering i två skikt. Så får du glädje av ditt tak längre – och nästa generation också.

Jedes PREFA Dach ist extrem zuverlässig auch bei extremen Wetterbedingungen

Extremt stormtåligt

Genom indirekt, dold infästning och läggning i halvförband kan ett PREFA-tak stå emot extrema stormbelastningar. I riskområden kan stormsäkerheten förbättras ytterligare genom att använda fler fästen. 

Du kan lita på vårt PREFA-tak även på bergsstugor. På brännheta dagar och under iskalla nätter är det inte ovanligt med 50° skillnad mellan den högsta och lägsta temperaturen. Det spelar ingen roll för PREFA-tak.

Aluminium lässt sich zu 100 % recyceln und spart Energie bei den Transportkosten

Helt miljövänligt: Aluminium är en äkta naturbegåvning

Ur miljösynpunkt är aluminium ett idealiskt materialval. Det finns flera orsaker till det:

  • Aluminium är 100 % återvinningsbart
  • Vid återvinningen krävs endast 5 % av energin från originaltillverkningen
  • PREFA använder i huvudsak sekundäraluminium (= återvunnet aluminium)
  • Genom den låga egenvikten sparas energi vid transporten till byggplatsen och koldioxidutsläppen minskar

Låt oss konstatera: Aluminium håller extremt länge, är nästan underhållsfritt, kan återvinnas utan förlust och är otroligt lätt. På det hela taget ger det en miljöbalans som är oändligt mycket bättre än för traditionella tak.

Mit der PREFA Farbvielfalt sind Ihrer Phantasie keine Grenzen gesetzt.

Enastående mångfald av färger och former: Med aluminium uppfylls nästan alla önskemål

Aluminium är extremt föränderligt och ger dig allt du önskar vid utformningen av ytan. Unika mönster, färger och effekter är möjliga i olika former.

Beroende på produkt finns det upp till 16 färger att välja på. På förfrågan tillverkar vi även gärna specialfärger efter kundens önskemål. Tak och fasader från PREFA håller färgen otroligt bra. Det högkvalitativa lackskiktet är formbart och är därför det bästa skyddet vid extrema väderförhållanden och temperaturskillnader.

Med våra högteknologiska produkter, som tak- och fasadpanelen FX. 12, blir byggnader projektionsytor. Beroende på ljusinfallet skapas magiska ljus- och skuggeffekter och klimatskalet väcks till liv. 

Tack vare det varierade sortimentet kan så gott som alla arkitektoniska önskemål uppfyllas och unika effekter på tak och fasad skapas. 

Med PREFA blir varje objekt unikt. Fantasin och kreativiteten har inga gränser.

PREFA ger 40 års garanti

Visioner för generationer: Aluminium håller extremt länge

Stormsäkra, brottsäkra, robusta, långlivade – aluminiumtak och -fasader från PREFA klarar alla sorters oväder. Aluminiumet är skyddat mot korrosion i alla väder. Genom en reaktion med syret i luften bildas ett naturligt oxidskikt. Skiktet lägger sig som en rustning över materialet. En skadad tak- eller fasadtäckning av aluminium regenereras alltid av sig själv. Dessutom skyddas aluminiumbalken genom brännlackering i två skikt 

Förutom de starka egenskaperna från aluminiumet ger den dolda infästningstekniken i halvförbandet ett starkt fäste. På så sätt blir klimatskalet tätt och allt oväder hålls ute. Detta vattentäta löfte får du skriftligen av oss. Med 40 års materialgaranti.

PREFAs kompletta system för tak och fasad

Utmärkta falsegenskaper: Aluminium kan bearbetas flexibelt

För oss är aluminium det mest mångsidiga materialet inom byggnadsteknik. Inte minst eftersom materialet har enastående falsegenskaper. Tack vare en raffinerad legering är aluminiumet smidigt och kan bearbetas flexibelt. Detta gäller även vid extrema temperaturer under fryspunkten. Då blir till och med montering på iskalla höjder busenkelt – talrika bergstugor (vissa på 3 000 meter över havet) har redan utrustats med ett klimatskal från PREFA. 

På dessa höjder är det inte ovanligt med en skillnad på 50 °C mellan den högsta och lägsta temperaturen under en dag. Även på sådana extrema höjder är monteringen inget problem.

Slutsats: Eftersom aluminium är så flexibelt och smidigt kan även komplicerade konstruktioner och speciallösningar utföras på ett fackmässigt sätt. Detta gäller även vid extrema väderförhållanden.

10 goda skäl