Takutformning, material och andra tips för genomförandet: Byggtips

Rätt tak till ditt hus : allt du behöver veta om former, uppbyggnad, kostnad och genomförande

Håller du på och planerar att bygga eller renovera ett modernt eller klassiskt hus? Har du specifika föreställningar och höga kvalitetskrav utan att vilja kompromissa med form, färg och design? Utmärkt! Då kan vi tillsammans sätta kronan på verket – med ett individuellt och hållbart tak i din smak.

Ett tak med rätt design, färg och detaljer – behöver du inspiration?: Trender

Nu har du chansen att visa prov på djärvhet och sticka ut bland mängden av standardhus med vanliga tak och fasader. Oavsett om det är du själv eller en arkitekt som planerar och ritar ditt hus kommer till och med en enkel ritning att dra blickarna till sig med rätt taktäckning och takavvattningssystem. Det allra viktigaste är att använda högkvalitativa material och låta proffsen sköta hantverket.

Modernt eller klassiskt – vilken stil gillar du bäst?

Det vore ingen överdrift att säga att aluminium ger många fördelar vid husbygget och de börjar redan vid bearbetningen. Högkvalitativt aluminium är både smidigt och enkelt att forma, vilket gör materialet idealiskt både för futuristiska byggnader med utmanande former och gamla eller historiska byggnader med ojämna takstolar. Aluminiumet gör det dessutom möjligt att enkelt skapa regnsäkra fogar helt utan skruvar, lim och svetsning. De smarta produkterna från PREFA kommer i många olika designer, färger och storlekar för att ge taket ett utseende i din smak. Nu behöver du bara bestämma dig för vilken du gillar bäst …

Naturligtvis får inte omgivningen, grannhus och andra faktorer som påverkar den arkitektoniska gestaltningen ignoreras eftersom även modern arkitektur ska passa in i sin omgivning och ta hänsyn till regionala egenheter. För att uppnå detta är takets färg och form ett väsentligt element. Gestaltningen måste dock inte alltid vara toppmodern – även ett klassiskt eller traditionellt utseende kan uppnås och fulländas med moderna material och tekniker.

Antracit, mossgrön, nötbrun eller oxidröd – vilken färg väljer du?

PREFA har ett omfattande färgsortiment med många olika färger i P.10-kvalitet samt ännu fler standardfärger. Den mångsidiga paletten skapar oändlig möjligheter för arkitekter, byggherrar, renoverare, planeringsarkitekter, hantverkare och byggmästare. Varje objekt blir ett unikat och det finns inga gränser för vare sig fantasi eller kreativitet.

 

I det breda färgutbudet hittar du garanterat en nyans som matchar till eller kontrasterar mot andra detaljer på huset som fönster, jalusier, fönsterluckor, staket och så vidare. Du kanske bor i ett område där tegeltak dominerar och letar därför efter ett högkvalitativt metalltak med tegelutseende? Då är ett stormsäkert, hållbart och lätt aluminiumtak med PREFA takplattor i färgen P.10 tegelröd perfekt för ditt nya tak eller takrenovering. Eller varför inte göra taket till en iögonfallande detalj med någon av de andra kulörterna i PREFAs färgsortiment?

färgbeständig P.10-yta : Experttips från PREFA

Med P.10 har PREFA utvecklat en färgbeständig yta som uppfyller även de högsta kvalitetskraven. Materialet tål yttre påverkan och belastningar samtidigt som det är mycket UV-, färg- och väderbeständigt.

Låt oss övertyga dig om våra redan genomförda referensprojekt!

PREFA referensgalleri

Vill du upptäcka mångfalden hos PREFA? Låt dig övertygas av våra redan slutförda referensobjekt!

Baskunskaper om taktäckning – historia, takformer och funktioner: Grundläggande kunskaper

Förr i tiden var takets funktion endast att skydda mot väder och vind och vindsrummet användes huvudsakligen som lager och skafferi. Idag ser det annorlunda ut. Byggnadens översta våning omvandlas ofta till en vindsvåning med vackra rum, hemtrevlig atmosfär och många olika användningsområden.

Takbränder, snö och is – en tidsresa …

Förr i tiden hade man helt andra krav på taket än idag. Det skulle framför allt vara funktionellt. Man var nöjd om det inte regnade in och man avlägsnade helt enkelt snön som tagit sig in i vindsrummet (även den som blåste in genom otäta fogar) igen. Oftast bestod taken av strå eller trä som inte bara förvittrade snabbt utan dessutom innebar en stor brandrisk. Senare började man använda takpannor av betong och tegel. De höll längre, men vittrade förr eller senare och blev då spröda, sköra och fick mikrosprickor. Dessa fungerar som en näringsrik grogrund för vanprydande mossor och under vintern bildas is i dem, vilket kan leda till att sprickorna blir djupare.

Ett av de modernaste takmaterialen idag är aluminium. Det spricker inte, det är robust, hållbart och tål alla väder. Det har till och med ett ”inbyggt” korrosionsskydd. När aluminiumet reagerar med syret i luften bildas nämligen ett naturligt oxidskikt som skyddar materialet. Om ett tak eller en fasad i aluminium får en ytlig skada återhämtar det sig på egen hand. Utöver detta skyddas aluminiumet av en högkvalitativ bandlackering som härdas och torkas i ugn. Taket blir otrolig robust tack vare aluminiumets starka egenskaper, den dolda infästningen och förbandsläggningen. Byggnaden förblir regntät och ovädret förblir utomhus. Taket kan dessutom rengöras professionellt.

Är funktionaliteten eller estetiken viktigast? : proffstips från PREFA

Ju brantare taket är, desto snabbare och säkrare kan regnvattnet transporteras bort över taket och avvattningssystemet, och desto mindre är risken för läckage vid förstoppningar och isbildning. Resultatet är en långlivad taktäckning. Ett tak skyddar inte bara mot väder, vind, regn och snö, utan i kombination med en fackmässig isolering skyddar det dessutom mot höga och låga temperaturer. Det sparar kostnader för värme på vintern och luftkonditionering på sommaren.

Översikt över takformer och konstruktioner

Det finns många olika takformer, bland annat sadeltak, asymmetriskt sadeltak, pulpettak, delvis valmat tak, mansardtak eller brutet tak, valmat mansardtak, säteritak, mansardtak med valmat övre takfall, tälttak, valvtak, sågtak, korstak, pyramidformat torntak, kägeltak, valmat torntak, lökkupol och kupoltak.

I Europa är sadeltaket vanligast. Det har två lutande takfall, en taknock, gavelsprång, takfotar och gavlar. Pulpettaket har däremot bara ett takfall som för det mesta har en låg lutning. Den övre kanten utgör takslutet och vid den nedre kanten sitter takfoten. Även pulpettaket har gavelsprång i sidorna. Ett valmat tak består av fyra takfall med en takfot på varje sida. Takfallen möter varandra vid snednockarna.

takformer – översiktsillustration

PREFAs produkter av aluminium kan användas för att täcka tak med alla slags former. Den här översikten visar de vanligaste takformerna.

Vill du har mer ljus och struktur? Det finns ännu fler sätt att gestalta taket.

takloggia och takbalkong
Genom att ge taket fler öppningar får du inte bara in mer ljus utan dessutom fler soliga ytor som får rummet att kännas riktigt hemtrevligt.

takfönster, luckor och överljusfönster
Fönster fungerar inte bara som ljuskälla utan dessutom som ventilation. Det finns liggande och stående takfönster som kan installeras som enskilda fönster eller som kombination av flera stycken. Liggande fönster har för det mesta samma lutning som taket medan stående fönster monteras upprätt i en takkupa. Överljusfönster används för flacka tak. Och med moderna spotlights kan man till och med fånga och rikta dagsljuset till rummets mörkaste vrår.

takkupa och rundningar
Takkupornas form gör att de kan användas för att göra ett rum luftigare. De kan också väljas av rent estetiska skäl eftersom de ger taket mer struktur.

takfot och taksprång: Proffstips från PREFA

Taksprånget är inte bara en arkitektonisk gestaltningsdetalj. Takfotens storlek har nämligen en positiv effekt på fasadens hållbarhet och väderbeständighet. Generellt sett ger ett större taksprång fasaden bättre skydd mot vittring orsakad av regn och snö. Apropå långlivade fasader – aluminium är ett utmärkt material även för husväggarna. Det är hållbart, robust och finns i många olika färger och designer.

Vill du läsa fler idéer, tips och tricks för ditt byggprojekt? Klicka på länken för att få mer teknisk input om byggnation och renovering.

Varför PREFA? 10 goda skäl

Att tillhandahålla byggherrar, arkitekter och plåtslagare med högkvalitativa material, fina designer och smarta lösningar – det är PREFAs mål. Under hela PREFAs historia har vi utvecklat våra kunskaper, genomfört otaliga kontroller och lyssnat på våra kunder för att aldrig sluta att förbättra våra produkter. Vi ställer kravet på oss själva att skapa kvalitet som håller i generationer.

 1. Stormsäkert: lugn i stormen
  Ett tak från PREFA klarar av extrema stormar tack vare den dolda infästningen och eftersom de enskilda elementen är sammankopplade.
   
 2. Rostsäkert: PREFA-tak och gammal kärlek
  Med ett tak från PREFA kan du känna dig säker i alla väder. Aluminiumet bildar nämligen ett oxidlager som skyddar mot väderpåverkan. Det är likheten mellan ett PREFA-tak och gammal kärlek – de rostar aldrig.
   
 3. Lätt: en riktig fjäderviktare
  Våra takprodukter är inte bara lätta att montera utan dessutom att transportera. Anledningen är att aluminiumtaken från PREFA bara väger en bråkdel av vad traditionella tak gör.
   
 4. Brottfast: hård utanpå, hård inuti
  Eftersom ditt tak måste utstå en hel del måste det kunna desto mer. Aluminiumtak från PREFA tål både stora snömassor och kraftiga temperaturväxlingar. Materialets egenskaper är avgörande.
   
 5. Snyggt: färg och form enligt din smak
  Alla PREFAs taksystem kommer i många olika färger så att du kan välja en som passar ditt projekt och din smak. Dessutom ger PREFA dig möjligheten att välja bland olika former som takromber, takshingel, takplattor, takpaneler och bandplåten PREFALZ. Inget står i vägen för att förverkliga din bild av ett modernt, högkvalitativt och tidsenligt aluminiumtak från PREFA. Det är nämligen just vad PREFA står för: modern och tidsenlig arkitektur.
   
 6. Färgbeständigt: lackerat håller längre
  Takplattorna från PREFA bandlackeras så att färgen alltid är en och densamma: hållbar. Lacket är formbart och förblir temperatur- och väderbeständigt länge.
   
 7. Renoveringsoptimerat: gör PREFA av något gammalt
  Tack vare den låga vikten hos PREFA-tak behövs ofta ingen investering i en avancerad underkonstruktion vid takrenoveringar. Oavsett om ditt gamla tak var i skiffer, tegel eller betong är det för det mesta inte nödvändigt att förstärka takstolen innan ett aluminiumtak från PREFA läggs. Det är bara råsponten och läkterna som måste anpassas.
   
 8. Komplett system: mer än bara ett tak
  PREFA tillhandahåller kompletta system som kännetecknas av ett perfekt samspel mellan tak, takavvattning, fasad, solpaneler och översvämningsskydd. Du kan dessutom välja till produkter för snörasskydd, taksäkerhet, fönsterinramning och mycket annat. För det mesta behövs inga produkter som inte hör till PREFAs system – det är komplett.
   
 9. Hållbart: Aluminium är 100 % återvinningsbart
  Aluminium kan återvinnas om och om igen utan kvalitetsförlust - och det bästa: PREFA produkter består redan upp till 87 procent av återvunnet alumium. Elen som används vid produktionsorten Marktl kommer till 100 % från förnybar energi. Och 99 % av produktionsavfallet från alumium går tillbaka till början.
   
 10. 40 års garanti: var på den säkra sidan
  Aluminium uppvisar livslång kvalitet. Därför ger vi 40 års färg- och materialgaranti: på materialet ger vi garanti mot brott, korrosion (rost) och frostskador och på färgen mot flagning och blåsor. Garantivillkoren hittar du på garantibeviset.

Om PREFAs tak och fasader monteras korrekt håller de naturligtvis betydligt längre än i 40 år. Det bevisar många av våra referenser som redan är äldre än så. I våra miljövarudeklarationer har oberoende institut även angivit en referensnyttjandeperiod på över 70 år.

Takplattor, takshingel, takpaneler, takromber och PREFALZ: översikt av takmaterial från PREFA

PREFALZ, takplattor, takshingel, takromber, takpaneler med flera – sammanlagt finns det nio olika PREFA-produkter för ditt tak i många olika färger att välja bland. Du hittar en översikt med exempelbilder och mer information om varje produkt på respektive produktsida.

Eine Hand hält ein Smartphone mit einem Foto von einem Haus mit dem PREFA Fotoservice - man erkennt das Haus mit und ohne PREFA Dach.

KUNDOBJEKT MED PREFA-LOOK

Har din kund svårt att föreställa sig hur ett PREFA-tak eller -fasad skulle se ut på hans hus? Hos fotoservice i området för byggherrar och renoverare kan du enkelt beställa ett fotomontage utan kostnad.

Det passar och håller – ett komplett system av hundratals tillbehör som passar varandra perfekt: komplett system

Taktäckning, takavvattning, fasadlösning och översvämningsskydd – får det lov att vara något mer? Du kan välja bland 5 000 olika PREFA-produkter för att ställa samman ett eget komplett system.

När det kommer till snörasskydd och taksäkerhet spelar inte bara de huvudsakliga produkterna utan också tillbehören en viktig roll. Tillbehören från PREFA passar helt enkelt perfekt. Det kompletta systemet är utvecklat med alla komponenter i åtanke och vidareutvecklas kontinuerligt. Det innebär att alla komponenter samverkar effektivt och samtliga element blir kvar på sina platser – säkert monterade på taket och fasaden. Aluminiumprodukter kan också användas även om själva taktäckningen är av ett annat material. Så om du bestämmer dig för ett tak av tegel eller fibercement består ofta infattningar, takrännor, skorstensbeslag och andra tillbehör och kompletterande produkter av aluminium.

Avpassade taksystem
Takkupor, luckor och rundningar – med aluminium kan du förverkliga extraordinära arkitektoniska idéer perfekt och med lågt behov av underhåll.

Estetisk takavvattning
PREFAs takavvattningssystem med raffinerade tekniska detaljlösningar står sig sedan årtionden. Tack vare det breda färgsortimentet för takränna och stuprör kan du skapa en elegant effekt med färger som går ton-i-ton eller varför inte välja en annan nyans som en snygg detalj.

Aluminium även till fasaden
Det håller länge, rostar inte och kan enkelt rengöras från smuts – fler argument behövs inte för att övertyga en husägare om att välja en aluminiumfasad. Som om det inte var nog ger materialet maximal gestaltningsfrihet och låter dig förverkliga kreativa idéer.

Neu renovierte Doppelhaushälfte; Der rechte Teil des Hauses wurde nicht saniert und hat noch ein altes Ziegeldach, der linke Teil wurde mit der PREFA Dachplatte in Steingrau neu eingedeckt.

Objekt före och efter renovering

Tack vare PREFA-produkternas låga vikt går renovering av tak och fasad lätt som en plätt – och det kosmetiska ingreppet gör även skillnad för utseendet.

Hållbarhet – livslängd, takisolering och solpaneler: Hållbarhet

40 års färg- och materialgaranti

Här kommer väderleksrapporten för de kommande 40 åren: ca 75 000 soltimmar och 35 000 liter regn per kvadratmeter. Oavsett väder är det alltid en god idé att bestämma sig för PREFA. Vi ger dig 40 års färg- och materialgaranti på tak och fasader. Det gör att du har den bästa försäkringen mot brott, korrosion (rost), frostskador, flagning och blåsbildning.

Hur kan vi ge en så stark garanti?

 • Eftersom PREFAs aluminiumtak och -fasader är absoluta high tech-produkter som uteslutande tillverkas i Österrike och Tyskland.
 • Eftersom varje produkt från PREFA läggs respektive monteras fackmässigt av professionella hantverkare.
 • Eftersom vi har årtionden av erfarenhet (även på alpin höjd) och tiden har bevisat att produkterna håller – till och med under extrema väderförhållanden.

isolera och spara energi

En bra värmeisolering, eller mer specifikt en bra takisolering, ger ett viktigt bidrag för att spara värmeenergi. Ett välisolerat tak håller värmen inne på vintern och ute på sommaren. En ordentlig takisolering har inte bara en positiv effekt på hushållsekonomin utan också på boendekvaliteten.

Det finns olika sorters takisolering och olika isoleringsmaterial. Man delar upp dem i tre grupper beroende på var isoleringsmaterialet installeras och var luftspalten placeras: under reglar, mellan reglar och på reglar. Mineralull, träull och råggranulat är några klassiska isoleringsmaterial. Ekologiska och naturligt förnybara isoleringsmaterial blir allt vanligare. Hit räknas bland annat cellulosa, sjögräs och hampa. Installationen genomförs av kvalificerade hantverkare och för säkerhets skull kan man vända sig till en energikonsult.

takkonstruktionen i detalj

Vi rekommenderar att lägga aluminiumtak från PREFA med ventilerad underkonstruktion, vilket också är vad de normativa bestämmelserna föreskriver. Takbeklädnaden och värmeisoleringen skiljs åt av en luftspalt. Detta har fördelen att fukt som uppstår transporteras bort igen. Taket ventileras alltid. Men även hela vindsutrymmet kan vara ventilerat.

Fotovoltaik och solenergi – låt taket göra jobbet

Medan fossila bränslen kan ta slut och belastar miljön med CO₂-utsläpp är solen en så gott som outtömlig energikälla. Varje år når ca 28 000 gånger mer strålningsenergi jorden än vad mänskligheten aktuellt förbrukar. Ta vara på den med fotovoltaik och solenergi.

Solenergi är inte bara en miljövänlig energiform utan sparar dessutom pengar för husägaren. Med solenergi får du varmvatten och rumsuppvärmning till nästan ingen kostnad alls. Energiutvinningen förbrukar inga värdefulla råvaror och släpper inte ut någon skadlig koldioxid. Dessutom kan husägare få bidrag för att utrusta sitt hus med en solenergianläggning beroende på regionala bestämmelser.

PREFA tillhandahåller ett genomtänkt system för montering av solpaneler som är perfekt anpassat till taktäckningen. Till skillnad från många andra fästen för solcellsmoduler påverkar det här systemet inte taktäckningens funktion och livslängd. Monteringssystemet vidareutvecklas ständigt för att alltid motsvara teknikens senaste framsteg. Det kan monteras på alla taksystem från PREFA – från våra små format till stora PREFALZ-tak. Säkerheten kommer först, därför genomförs rådgivning och planering endast av PREFAs tekniska rådgivning eller partnerfirmor. Även monteringen utförs bara av experter.

Solpaneler installerades på de antracitfärgade takplattorna från PREFA med PREFAs monteringssystem för solpaneler

Med PREFA monteringssystem för solpaneler kan du utan problem montera solpaneler på alla PREFAs taksystem.

Vem lägger mitt PREFA-tak? Bara en kvalificerad plåtslagare och takläggare.: Läggning

Sedan över 70 år står PREFA för beständighet, hållbarhet och säkerhet – även under extrema väderförhållanden. Att monteringen bara utförs av PREFAS partnerfirmor är en viktig och grundläggande del i att leva upp till våra egna kvalitetskrav. Den som vill ha ett starkt tak eller en motståndskraftig fasad med 40 års garanti gör alltså klokt i att vända sig till PREFAs partner.

PREFAs tak- och fasadprodukter säljs endast till plåtslagerier med näringstillstånd och monteras av utbildade hantverkare eftersom en felaktig användning, bearbetning eller montering kan orsaka svåra problem som i sin tur leder till höga kostnader.

PREFA utbildar regelbundet sina partner i PREFA Academy. Där tar hantverkarna olikartade kurser för att uppdatera sina kunskaper om standarder, tekniska regler och riktlinjer från tillverkaren. PREFAs tak- och fasadinstruktörer ger dem dessutom viktig information samt praktiska tips och tricks för de olika produkterna. Det är bara när PREFAs tak- och fasadprodukter monterats av ett proffs som vi ger 40 års garanti (i enlighet med garantivillkoren).

PREFAs instruktör lägger ett tak

Vad kostar det hela? Kostnader för ny taktäckning.: Kostnader

Många färdigställda projekt bevisar att PREFA är en pålitlig produkt som håller i generationer. Låga underhållskostnader och en lång livslängd gör att investeringen betalar sig.

Hur mycket ett nytt tak kostar beror på en mängd olika faktorer. Därför får du en individuell offert från våra takproffs som tar hänsyn till just dina behov och ditt hus förutsättningar. Många olika faktorer påverkar beräkningen som till exempel taken i husets omgivning, önskad taklutning och regionala förutsättningar. Slutligen påverkas slutkostnaden av takets storlek och dina produktönskemål.

Hitta en Prefa-montör i närheten av dig

i visar dig vilka bearbetningsföretag i närheten av dig som är riktiga PREFA-proffs och som monterar våra produkter av aluminium.

stöd och bidrag för byggande och renovering

Kom ihåg att det i vissa fall går att ansöka om stöd och bidrag för byggande och renovering. Vi rekommenderar att du tar reda på vad som gäller i ditt fall redan i förväg.

Här kommer vi att svara på de vanligaste frågor som våra kunder har om PREFAs aluminiumtak.: FAQ

PREFA har ett brett färgsortiment med standardfärger och olika nyanser i P.10-kvalitet. PREFAs fasadprodukter kommer i ännu fler färger. De finns exempelvis också i ovanliga nyanser som elfenben och brons.

Produkterna från PREFA kommer med slät yta eller stucco-yta. Stucco-ytan gör att aluminiumet blir mindre känsligt mot bearbetningsspår och därmed blir det lättare att lägga. Detta eftersom materialet blir ännu hårdare när det går igenom präglingsvalsen för att få sin stucco-prägling.

Aluminium håller inte bara längre och kräver mindre underhåll utan det är dessutom betydligt lättare än ett traditionellt tak med tegelpannor (se här). Om du bor i ett område med många tegeltak och därför vill lägga ett aluminiumtak med tegelutseende är PREFAs taksystem i färgen tegelröd och P.10-kvalitet perfekt för dig.

PREFAs tak- och fasadprodukter (små format, PREFALZ och Sidings*) uppfyller kraven för att klassificeras som brandklass A1 (inte brännbar) enligt EN 13501-1. Brandklass A1 betyder att aluminiumprodukterna inte är brännbara.

* utom för produkter i färgerna valnöt, grå ek och ek natur (brandklass A2-s1, d0 - obrännbart).

Små hagelkorn kan inte skada ett PREFA-tak med stucco-yta. Vid oväder med extremt stora hagelkorn kan en funktionell skada inte uteslutas, vilket gäller för alla takmaterial. Det går däremot att med stor sannolikhet utesluta att en hagelstorm skulle orsaka hål i ditt PREFA-tak, även om stormen är extremt kraftfull. Eftersom ett kraftigt hageloväder kan orsaka synliga skavanker i form av bucklor utan att påverka takets funktionalitet kan det vara en bra idé att försäkra taket mot skador av visuell natur. Om du redan har en försäkring för huset bör du kontrollera om den täcker just visuella skador.

Enligt gällande standarder kan metalltak integreras i det yttre åskskyddet. PREFAs släta bandtäckningar (PREFALZ och FALZONAL) kan alltså användas som en naturlig del i anordningen som fångar upp blixturladdningen medan PREFAs små format (takplattor, takshingel, takpaneler och takromber) kan användas som naturlig del i åskskyddsanordningen (tillsammans med en uppfångare som jordas). Det finns dock undantag i föreskrifterna som innebär att exempelvis objekt med förhöjd risk (som byggnader med explosionsrisk) måste förses med särskilt åskskydd. En integrering av PREFAs tak- och fasadsystem i det yttre åskskyddet måste alltså kontrolleras och planeras för det specifika projektet. Du kan få mer information om behov och utformning av åskskydd för ditt hus hos en fackfirma för åskskydd eller en specialiserad elektriker.

Taket och fasaden är särskilt väderexponerade. Sol och vind, regn och snö och permanent fukt (i skogs- eller skuggläge) påverkar byggnadens skal. Ansamlad smuts (som damm, löv, barr och så vidare) kan inverka negativt på takets, fasadens och takavvattningens funktioner och utseende genom att exempelvis orsaka förstoppningar i stuprören. Därför rekommenderar vi att regelbundet kontrollera husets taktäckning, fasadbeklädnad och avvattningssystem (takrännor och stuprör) för att upptäcka och åtgärda eventuella förändringar, skador och smutsansamlingar i god tid. 

PREFAs takprodukter av aluminium är otroligt lätta och väger bara ca 2,3 till 2,75 kg/m². Det är bara en bråkdel av vad traditionella tak av tegel, skiffer och betong väger. Vid renovering av äldre tak ger det fördelen att takstolen ofta inte behöver förstärkas innan det nya aluminiumtaket läggs. Dessutom är det lätt för PREFAs utbildade partnerhantverkare att lägga och transportera taket, vilket gör att tiden då ditt hus är en byggarbetsplats förkortas. Det sparar tid och pengar.

PREFAs takprodukter kan användas på låglutande tak och branta tak (taklutning från ca 3° till 25°). Du kan läsa mer om vilka produkter som kan användas vid vilken taklutning i vår översikt över taklutningar.