Romber i svart och mayaguld

Polyvalente Cultureel Centrum i Kapellen, Belgien, smyckas av rombernas välbekanta form. Fasaden och delar av interiören är klädda med PREFAs stora romber 44 × 44 i färgerna mayaguld och P.10 svart. ”Vi tycker om att leka med enkla element och använda dem på ett okonventionellt sätt”, säger Toon Heyndrickx, en av tre partner i arkitektbyrån met zicht op zee som fick uppdraget att rita den nya byggnaden. Det nya kulturcentret rymmer bland annat en festsal, ett kök, teknik- och lagerrum, omklädningsrum och en öppen bar. Det består av två byggnadskroppar – en platt, cylinderformad skiva och ett högt, fyrkantigt block som står något vid sidan av den platta byggnadens mittpunkt. Det solida aluminiumet bryts av med glaspartier och urtag som låter betraktaren blicka igenom fasaden och se vad som föregår inuti byggnaden.

Außenaufnahme des Kulturzentrums bei blauem Himmel. Das Gebäude wurde mit der PREFA Wandraute 44 x 44 in den Farben Mayagold und P.10 Schwarz verkleidet.

Arkitekternas signum

Det samspelta arkitektteamet är kända för sin otvungna och fria hantering av former, färger och material som egentligen är klassiska. I över femton år skapar de arkitektur tillsammans och är särskilt intresserade av ”hur material används och kan bearbetas i byggnadssammanhang”. De anser att de snarare arbetar utifrån en konstnärlig än en vetenskaplig bas. Men trots det har de alltid rationella orsaker till sina okonventionella lösningar: ”Det handlar alltid om mervärdet.”

Seitliche Außenaufnahme des Kulturzentrums bei blauem Himmel. Das Gebäude wurde mit der PREFA Wandraute 44 x 44 in den Farben Mayagold und P.10 Schwarz verkleidet.

Populärt kulturcentrum

Stadens invånare verkar tycka om sitt nya kulturcentrum. Det hänger sannolikt samman med att arkitekterna ser byggnaden som en paviljong med mångfacetterade funktioner vilket gjorde den läsbar och relevant för omgivningen. Byggnaden har inte någon egentlig baksida så oavsett vilket håll man kommer från kan man upptäcka omsorgsfullt gestaltade utrymmen. På den norra sidan finns en liten park med bänkar som är särskilt populär hos stadens äldre invånare medan den södra sidan har ett torg som fungerar som en mötesplats för marknadens besökare.

Außenaufnahme des Kulturzentrums bei Nacht. Das Gebäude wurde mit der PREFA Wandraute 44 x 44 in den Farben Mayagold und P.10 Schwarz verkleidet. Lichter am Boden lassen das Gebäude erleuchten.

En härlig utmaning

I Belgien anses Daniël Platteau vara en stjärna bland takläggare och plåtslagare. ”Hittills har vi arbetat mycket med koppar och zink. Därför var det en härlig utmaning att arbeta med PREFAs väggromber i aluminium”, förklarar Platteau. Han säger också att ”PREFAs färgbeständighet och den långa garantin har alltid övertygat mig, därför arbetar vi gärna med materialet.” För att klä kulturcentrumet i romberna var han tvungen att ta hänsyn till både deras storlek och läggningsmönstret, något som krävde stor precision. Fasaden har nämligen en något böjd form eftersom byggnadskroppen är cylindrisk. ”Varje romb måste också följa med i den böjningen. Till slut kommer man tillbaka till den plats där man började. Mönstret måste verkligen passa.”

Material:

  • väggromb 44 × 44
  • mayaguld och P.10 svart
Detailaufnahme des verwendeten PREFA Produkts. Das Gebäude wurde mit der PREFA Wandraute 44 x 44 in den Farben Mayagold und P.10 Schwarz verkleidet.

PREFA i korthet: Sedan mer än 70 år arbetar PREFA Aluminiumprodukte GmbH framgångsrikt över hela Europa med utveckling, produktion och marknadsföring av tak- och fasadsystem i aluminium. Totalt arbetar 500 medarbetare inom PREFA-gruppen. Produktionen av de mer än 5 000 högvärdiga produkterna sker uteslutande i Österrike och Tyskland. PREFA är en del av industriföretagsgruppen Dr. Cornelius som har över 8 000 medarbetare på fler än 40 produktionsorter.