En lek med färger och former: Reykjavik

Mitt i centrum av Islands huvudstad Reykjavik står den isländska arkitekten Tryggvi Tryggvasons senaste projekt. ”Fasaden behövde ett solitt och robust material för att klara av stadsvimlet”, säger han. Fram till alldeles nyligen var det stora objektet ett parkeringshus, men nu ska det ge nytt liv åt staden med lägenheter och en levande bottenvåning. ”Det är en lek med färger och former”, beskriver Tryggvi Tryggvason sitt koncept. De ovanliga kombinationerna tonar ned objektets massiva utseende. Till en början funderade han på tunga, jordiga nyanser.

Der isländische Architekt Tryggvi Tryggvason steht im Freien vor einer Landschaft. Im Hintergrund sind Segelschiffe zu sehen.

Den idén förkastade han dock snabbt. ”Det blev för mycket”, säger han och förklarar att han istället bestämde sig för ett lättare koncept med ljusare och vänligare färger. Nu strålar objektet i nyanser av vitt och sand. ”Den mörka, nästan svarta, antracitgrå färgen hos den vertikalt lagda panelen Siding.X återspeglar de isländska klippformationer som bildas av lava”, berättar han och fortsätter entusiastiskt: ”Panelens struktur påminner om när lava svalnar och spricker, då bildas sexkantiga ytor.” Fasadens vita del symboliserar däremot snön. De isländska glaciärerna inspirerade arkitekten när han ritade byggnadens rundade hörn med vita romber. Tillsammans bildar de ett mönster som för tankarna till fiskfjäll. Väggshingelns form och antracitgrå färg gör ett slående intryck samtidigt som en harmoniserande sandfärg fulländar konceptet.

Seitliche Vorderansicht des Gebäudes - verkleidet mit Schindeln, Rauten und Siding.X in den Farben Weiß, Anthrazit und Sandfarben.

En byggnad som passar in

Arbetet som arkitekt på Island har förändrats mycket under de senaste åren. Det byggs överallt i staden. För att den här utvecklingen ska ske kontrollerat regleras många saker av Reykjaviks stadsförvaltning. ”Det finns mängder av lagar och regler”, berättar arkitekten. ”Varje år kommer det nya föreskrifter för vad som är tillåtet och inte. Ett år skulle en dörr vara 90 centimeter bred, året efter 80 centimeter. Allt det måste man tänka på”, förklarar Tryggvi Tryggvason. Även för hans objekt ställde stadsförvaltningen en mängd krav och villkor: ”De ville ha en byggnad som passar in med de äldre, mindre husen.” Det har arkitekten lyckats med. Byggnaden passar in.

Ansicht des Gebäudes - verkleidet in der Farbe Weiß. Dahinter sieht man einen strahlend blauen Himmel. Die Farbe Weiß soll den Schnee versinnbildlichen.

Mobilt plåtslageri

Plåtslagarfirman Dachbaukunst, som ägs av Norbert Augner från den tyska staden Quendlinburg, såg till att detta stora projekt i Europas nordligaste huvudstad genomfördes perfekt. ”Jag har en förkärlek för äventyr”, berättar han om glädjen över uppdraget i norr. Tanken var först att de skickliga tyska plåtslagarna skulle lära upp sina isländska kollegor i material och metod, men byggherren ändrade sig snabbt och ville att experterna skulle utföra hela jobbet. Firmans lastbil, det ”mobila plåtslageriet”, packades och skeppades till Island för att hantverkarna skulle kunna arbeta med sina egna verktyg. Väl på plats inrättade de sig i en liten verkstad norr om Reykjavik. Där utfördes alla förberedelser. Ytterligare en verkstad ställdes upp i objektets parkeringsgarage för att mindre och spontana arbeten skulle kunna utföras på plats.

Unteransicht des Gebäudes in Reykjavik - verkleidet mit dem Fassadenprodukt Siding.X in der Farbe Anthrazit. Die Wahl des Produktes und der Farbe soll an das Erkalten und Brechen von Lava erinnern.

2 300 kvadratmeter fasad från PREFA monterades under projektet i centrala Reykjavik. Objektets många färger och material var även för hantverkarna både ovanligt och lockande. Fasaden gestaltades i vitt, antracitgrått och sandfärger med rutor, väggshingel och Siding.X. Vanligtvis används Siding.X-panelerna liggande men på en del av objektets fasad monterades de istället stående. Sex till sju hantverkare arbetade på objektet tre veckor i taget. De bodde i ett fritidshus och jobbade sex dagar i veckan. Projektet genomfördes inte riktigt så snabbt och effektivt som de tyska hantverkarna var vana vid – slutligen tog det åtta månader från planerad start till färdigställandet. ”På Island fungerar allt annorlunda än i Tyskland. Det tog tid att anpassa oss till den isländska mentaliteten”, berättar Norbert Augner. ”Vi hade ingen förbindelse till fastlandet, myndigheterna skulle godkänna arbetsavtalen och tullen tog sin tid med vår lastbil”, säger grundaren och ägaren av Dachbaukunst för att beskriva projektets utmaningar.

Material:

PREFA produktmix (Siding.X, väggshingel och väggromb)

Ansicht des Gebäudes - verkleidet mit Schindeln, Rauten und Siding.X in den Farben Weiß und Sandfarben.

Sedan mer än 70 år arbetar PREFA Aluminiumprodukte GmbH framgångsrikt över hela Europa med utveckling, produktion och marknadsföring av tak- och fasadsystem i aluminium. Totalt arbetar 500 medarbetare inom PREFA-gruppen. Produktionen av de mer än 5 000 högvärdiga produkterna sker uteslutande i Österrike och Tyskland. PREFA är en del av industriföretagsgruppen Dr. Cornelius som har över 8 000 medarbetare på fler än 40 produktionsorter.