Röd klinker och lätt, bekymmersfri aluminium

Einsteineins-byggnaden i vetenskapsparken i Kiel har fått en modern takförlängning med innovativa aluminiumkompositskivor och erbjuder nu nytt utrymme för framtidsorienterade projekt.

Byggnaden Einsteineins är en del av vetenskapsparken i Kiel, en spännande kreativ plats där visionära entreprenörer och forskare arbetar flexibelt tillsammans i innovativa projekt. Teamet på vetenskapscentret arbetar projektorienterat i ett flertal samarbeten och nätverk. Tillgången till dessa nätverk är öppen för alla företag i vetenskapsparken, de har möjlighet att delta i projekten och kan dra nytta av resultaten. De strävar alla efter ett mål - effektiv användning av den viktigaste resursen framför alla andra, nämligen kunskap. Projekt- och nätverksarbetet kretsar kring mobilitet, näring och framtidens energi - alltid under temat AI och digitalisering.

Moderna teman i en gammal tegelbyggnad

”När det ursprungliga taket på en så viktig klinkerbyggnad höjs som en del av en renovering kan vi utgå ifrån och säkerställa att endast material som gör rättvisa åt de innovativa idéerna används”, säger Olaf Possel, PREFA:s försäljningsrepresentant i Schleswig-Holstein. Taket på fastigheten, som består av tre hela våningar, togs bort helt och en hel våning och ett entresolplan lades till. Härigenom skapades cirka 1 100 kvadratmeter ytterligare kontorsyta. Den totala kostnaden uppgick till 3,6 miljoner euro.

Auf dem Bild sieht man die Dachterrasse und große Glasfront des einsteineins in Kiel, das mit PREFABOND Aluminium Verbundplatten erneuert wurde.

En kunskapsflotta sätter kursen mot framtiden

Utbyggnaden är tänkt att framkalla intrycket av ett fartygsdäck – precis som en prestigefylld kunskapsflotta som sätter kursen mot framtiden. ”Målet var att den gamla befintliga byggnaden tydligt skulle sticka ut från den moderna upphöjningen genom att använda platta fasadelement i storformat. PREFABOND aluminiumkompositskivor i silvermetallic var precis det rätta valet för detta”, berättar den verkställande arkitekten Anne-Katrin Fabig från s2n-architekten Part.mbB och sammanfattar implementeringen. ”Det släta, glänsande utseendet hos de högkvalitativa fasadskivorna skapar en stor, ljus yta som tronar lätt och bekymmersfritt på toppen av den röda tegelbyggnaden.” Totalt monterades 1 000 kvadratmeter av PREFABOND aluminiumkompositskivor i silvermetallic och 200 kvadratmeter i matt antracit för att visuellt accentuera enskilda ytor.

Auf dem Bild ist das Gebäude einsteineins im Wissenschaftspark in Kiel zu sehen. Es hat eine moderne Dachaufstockung mit PREFABOND Aluminium Verbundplatten in Silbermetallic und Anthrazit bekommen.

Starkt och tillförlitligt skydd för många generationer

PREFABOND aluminiumkompositskivor imponerar inte bara med sin design utan också med sin funktion. ”En fördel är att den stora ljusa ytan reflekterar solens strålar och inte absorberar dem. Som ett resultat av detta värms ytan inte upp för mycket, vilket motverkar överhettning i städerna. Eftersom det underliggande träskiktet knappast tjänar som en värmebuffert, värms det inte upp ytterliggare. " Dessutom är de fjädrande kompositskivorna ett byggmaterial som står emot både vind och väder och ger byggnaden en konstant materialkvalitet och ett starkt och pålitligt skydd för många generationer framöver. Materialet är mycket korrosions- och väderbeständigt samt har stark böjnings- och slagtålighet.

Elegant homogent utseende

PREFA:s försäljningsrepresentant OLAF Possel beskriver produkten närmre: ”PREFABOND aluminiumkompositskivan består av två aluminiumark, som appliceras på båda sidorna vilket ger ett starkt brandsäkert material. Det är inte bara snyggt utan även extremt stabilt tack vare en speciell materialblandning." Plattorna kan skruvas och nitas, men också limmas - en ytterligare fördel för ett elegant och homogent utseende. Individuella designalternativ är resultatet av ett brett spektrum av färger och individuella specialskurna storlekar.

Mellan detaljplanering och gott samarbete

”Vårt krav var att fasaden och takytorna skulle få sömlösa övergångar med varandra”, säger Fabig. Således kläddes även de lutande taken med kompositskivorna. Detta möjliggjordes av en underliggande vattenledande nivå. "En planeringsmässig utmaning var helt klart att dela upp fasaddelarna i rätt proportion till de andra byggdelarna. Detta krävde en exakt detaljerad planering, där PREFA erbjöd värdefull hjälp”, berömmer arkitekten samarbetet med PREFA. ”Från beställningen av konstruktionen till godkännande av kunden och hanteringen av garantincertifikatet har allt fungerat mycket bra.”

In der Abbildung sind die PREFABOND Aluminium Verbundplatten in Silbermetallic und Anthrazit zu sehen. Diese wurden auf das Backsteingebäude einsteineins im Wissenschaftspark in Kiel montiert.