Ny fasad i den historiska miljön

Marktl/Wasungen – Teamet från Nussmüller Architekten i Graz har tilldelats ICONIC Award för innovativ arkitektur för ett av sina hjärteprojekt. I Leoben (AT) integrerade de på ett skickligt sätt ett studentbostadshus på tre våningar med en Siding-fasad från Prefa i S:t Jakobskyrkans historiska miljö, vilket skapade ett prisvärt boende för 20 studenter.

Med övertalningsförmåga

Werner Nussmüller är känd för sina okonventionella och framtidsinriktade projekt och i fallet med studentbostaden Collegium Jacobinum presenterade han en lösning som inte hade mycket att göra med uppdragsgivarens ursprungliga begäran. Den historiska och förfallna prästgården skulle återupplivas och byggas ut till ett bostadshus för fyra till fem elever. Men inom loppet av ett år lyckades arkitekten med uthållighet och övertalningsförmåga övertyga uppdragsgivaren, medlemmar av stadsbyggnadskontoret och kulturminnesvårdare om sina idéer.

Byggnaden , som delvis är uppförd på pelare, angränsar till den befintliga prästgården, följer gatans svagt krökta lopp och tornar upp sig över den historiska kyrkogårdsmuren, som klarade bygget i stort sett oskadd. Utrymmet under den svävande delen av byggnaden ger fri tillgång till kyrkan, skyddar entréområdet och fungerar som cykelparkering.

Seitenansicht des neu renovierten Studentenheims in Leoben. Die Fassade wurde mit PREFA Sidings gedeckt.

Ett berikande utbyte

Bottenvåningen utformades som en byggnad i armerad betong, våningarna ovanför är helt i trä. Dessutom lät arkitekten böja de prefabricerade ytterväggarna på plats och anpassa dem till byggnadens form. Werner Nussmüller är övertygad om att "sådana experiment kan bara genomföras av hantverkare med erfarenhet och mod". Och Helmut Legenstein, platschef för företaget Spitzer Dach, är en sådan hantverkare. Den erfarne och kreativa plåtslagarmästaren följde byggandet av Prefas fasad från planering till genomförande. För att framhäva byggnadens raffinerade form med ett balanserat fogmönster användes bronsfärgade Siding fasadpaneler av olika längd i tre höjder.

Material: