Inlärning i romber

Marktl/Wasungen – I kommunen Otterswiller utanför Strasbourg (FR) förverkligade Dominique Cornaert och Philippe Dahan från Urbane Kultur en byggnad för fritidsverksamhet för barn, som bildar en harmonisk konstruktionshelhet tillsammans med en grundskola- och lekisbyggnad. Det enkla men ovanliga huset imponerar med sin balanserade blandning av material och speciella detaljer – som t.ex. de vita väggromberna från PREFA, som fasaden kläddes med.

Blick aus der Ferne auf das neu errichtete Kindergarten- und Schulgebäude, welches mit der PREFA Wandraute 44 × 44 in P.10 Prefaweiss gedeckt ist.

Uppdelad enhet

Skolcentrumet är omgivet av skog, ängar och enfamiljshus på en starkt sluttande tomt. Kommunen ville att det skulle gå att komma in på grundskolan och fritidshemmet separat samtidigt som de skulle bilda en enhet. Därför lade arkitekterna huvudentrén till grundskolan i bottenområdet och la skolgården i anslutning till bottenvåningen. Fritidshemmet når man med en separat ingång, som ligger mellan fritidshemmet och skolan och kopplar ihop de båda med varandra.

Foto des Architekten Domenique Cornaert, während er an einer Zeichnung arbeitet.

Allt monokromt

Eftersom de båda byggnaderna inte bara är åtskilda från varandra, utan också har olika fasader, skapade Strasbourgbyrån en harmonisk helhet tack vare den monokroma exteriören: Medan grundskolan och lekis är försedda med ett skal av glaserat fjälltegel, valde arkitekterna en ljus fasad med romber av PREFA-aluminium i färgen P.10 Prefavit till fritids.

Das neu errichtete Kindergarten- und Schulgebäude in Otterswiller mit der PREFA Wandraute 44 × 44 in P.10 Prefaweiss.

Detaljrik finess

300 m² aluminium bearbetades av hantverkaren Simon Moog och hans tre kollegor till eftermiddagsplatsen i Otterswiller. Vid monteringen var Charpentes MOOG-team tvungna att vara noga med att se till att mönstret blev korrekt lagt, inte bara vertikalt utan även horisontellt. Minsta lilla avvikelse hade gjort att fasadens utseende blivit lidande. Eftersom hantverkarna även tillverkade fasadens underkonstruktionen såsom läktar, plankor och isolering kunde de på bara några veckor inte bara leverera allt med högsta kvalitet utan dessutom från en och samma hand.

 

Material: