Grön oval med en twist

Marktl/Wasungen – I ett parkområde i kommunen Marly-le-Roi (FR), cirka 15 kilometer väster om Paris, förverkligade 2AD Architecture ett exemplariskt boende- och serviceprojekt för generationsövergripande boende samt en lysande grön vårdcentral med en geometriskt komplex rombfasad. Visionen för byggnaden övertygade vid tävlingen som byggherrarna hade utlyst och som utan tvekan valde arkitekterna från Vanves.

Portrait des leitenden Architekten Martin Armingeat vom Büro 2AD Architecture aus Vanves.

Två byggnader, en vision

Det speciella projektet omfattar å ena sidan den tillgänglighetsanpassade vårdcentralen med den iögonfallande fasaden och å andra sidan ett seniorboende med sextio lägenheter och en förskola. För att skapa balans kombinerade arkitekterna boende och förskola i en separat byggnad i den norra utkanten av tomten, den paviljongliknande vårdcentralen placerade de som motpol i södra änden av trädgården.

Normalansicht des Baus, die Rautenfassade kommt gut zur Geltung.

Fina nyanser

Eftersom centrets form ger det en tydlig fram- och baksida, gav arkitekterna det en genomgående fasad som till utseendet smälter in i miljön. Valet av färg är baserat på det färg- och materialkanon som kommunen har valt och som enligt traditionen består av olika nyanser av grönt till fönster, dörrar samt viktiga arkitektoniska kännetecken. I och med valet av ett skal av aluminium och en nästan jämn fördelning av specialfärgerna grågrön, mintgrön och resedagrön leker arkitekterna med denna kanon. Dessutom refererar detta ”ormskinn” samt byggnadens funktion till Askleopios. 2AD Architecture kallar sitt nya unika projekt i Marly-le-Roi ”samtida men bekant!”.

Seitliche Nahansicht der Aluminiumbekleidung aus Rauten in den Sonderfarben Graugrün, Resedagrün und Normminzgrün.

Fascinerande form

PREFA-produkter kan följa arkitektoniska idéer och föreställningar”, förklarar projektledaren och arkitekten Martin Armingeat när det gäller valet av material. Det vet också Stephan Ruck, en av de verkställande direktörerna och partner hos Raimond SAS, som deltog som erfaren expert i projektet den flerfaldigt böjda fasaden. Hans företag är känt för att utföra konstnärliga perforeringar och former, ofta i starka färger, och på grund av den stora färgpaletten och materialegenskaperna väljer de gärna fals-, tak- eller väggromber från PREFA. ”Vi valde att ta oss an uppdraget i Marly-le-Roi också på grund av byggnadens intressanta form och utbildningspotentialen som den innebar för våra medarbetare i planering, teknik och utförande”, medger Ruck.

Das elliptische medizintherapeutische Zentrum in Marly-le-Roi und die umliegende Parkanlage aus der seitlichen Vogelperspektive.