Den regionala musikskolan i Buchkirchen: Ett blickfång med karaktär

Christian Frömel och Markus Fischer från F2 Architekten har skapat en regional musikskola på landsbygden i Buchkirchen (AT) som med sin lättlästa symbolik och sin runda fasad är slående även på avstånd. Väggshingeln från Prefa i den unika färgen " Mayagold " som arkitekterna insisterade på spelade en stor roll.

Tre element

Den representativa byggnaden består av flera volymer som placerats under ett vitt tak och bildar en foajé i mitten. Byggnaden är lättläst utifrån och har en svängd shingelfasad som även rymmer en replokal som kan användas för konserter. Strukturen kännetecknas vidare av en enkel åtkomst på övervåningen, paviljongbyggnaden ligger även en bit ifrån huvudgatan vilket skapar en 20 m bred förgård. Tack vare symboliken bakom blandningen av material som användes lyckades F2 Architekten övertyga i tävlingen: De tunna pelarna som bär upp det platta, vita taket påminner om en fiols stråkar, träet påminner om träblåsmusiker och aluminiumet bleckmusik.

Nahaufnahme der Landesmusikschule in Buchkirchen. Die Fassade wurde mit PREFA Wandschindeln in der Sonderfarbe Mayagold verkleidet.

Bygga men sakta ner

Det är sällan riktigt tyst på F2 Architekten kontor: Teamet utför ett 50-tal projekt varje år. De kommande åren vill de dock "sakta ner" lite och ta mer medvetna beslut om vilka projekt som ska väljas: "Det är en frihet att inte bygga allt", förklarar Christian Frömel. Den regionala musikskolans arkitektoniska koncept visar tydligt att de har en förkärlek för klassisk modernism: Vita, platta tak och tunna pelare är en del av deras varumärken.

Seitliche Aufnahme der Landesmusikschule in Buchkirchen. Die Fassade wurde mit PREFA Wandschindeln in der Sonderfarbe Mayagold verkleidet.

Beslutet om aluminium

Trots den snäva budgeten valde arkitektteamet den stora aluminiumfasaden på 160 m² från Prefa som är monterad på en solid stomme. Den hjälpte oss att "synliggöra konceptet med byggnaden", berättar Christian Frömel. Den lilla väggshingeln var ideal på grund av dess färger, flexibilitet och sofistikerade monteringsteknik. Hantverkaren Rudolf Schmidhofer (som normalt inte tar emot småskaliga beställningar) är förtjust i hur shingeln är ansluten till putsfasaden och monteringen av den lodräta fasaden på den välvda stommen. När det gäller Buchkirchners musikskola var han särskilt imponerad av arkitekturen: "Det är inte storleken som är det avgörande utan snarare den arkitektoniska grundidén och hur mycket fria händer arkitekterna ger oss att själva implementera detaljlösningar."

Aufnahme von Buchkirchen mit der Landesmusikschule und anderen Gebäuden und Bäumen im Hintergrund. Die Fassade wurde mit PREFA Wandschindeln in der Sonderfarbe Mayagold verkleidet und blitzt durch Bäume und Gebäude hervor.

Material:

Außenaufnahme der Landesmusikschule in Buchkirchen. Das Gebäude trägt eine 160 m² große Fassade aus PREFA Wandschindeln in der Sonderfarbe Mayagold.