Bränsle arkitektur

Marktl/Wasungen – I utkanten av ett stort industriområde i sydöstra utkanten av Prag (CZ), under ett utskjutande tak, fanns en gammal bensinstation i 1980-talsstil med endast två bensinpumpar och en liten vaktstuga av korrugerad plåt. Som ett resultat av den ökande trafiken investerade den nya ägaren i en modern anläggning med butik och en speciell arkitektur, ritad av arkitekten Daniel Zerzán. I honom hittade byggherren en perfekt partner som, i egenskap av enmansföretagare, gillar att engagera sig i svåra uppgifter och planer och följer dem med stort engagemang från A till Ö.

Ein Portrait des Architekten Daniel Zerzan. In der Hand hält er einen Motorradhelm, auch ein gelber Pick-Up ist zu sehen.

Banbrytande struktur

- Även om man inser det vid första anblicken bygger designen uteslutande på markens speciella form, det antal bensinpumpar som krävs, trafiken och tjänsterna runt butiken, förklarar Zerzán den ovanliga konstruktionen. - Vi var från början överens om att det skulle bli något unikt och visionärt här. Det mäktiga, utskjutande taket vilar på butikesbyggnadens stålkonstruktion och stöds av två gyllene pelargrupper, vilka också reglerar ventilationen av jordtankarna samt takdräneringen. Formen och lutningen innebär att lastbilschaufförerna intuitivt rättar in sig i det yttersta körfältet, där även tappkranen för lastbilsdiesel befinner sig. - Jag försöker undvika skyltar så långt det går, betonar arkitekten och pekar på en liten ramp som leder trafiken mot avfarten utan några skyltar.

Eine weitere seitliche Ansicht der Tankstelle mit der Unterseite des Dachs und den Stützengruppen im Blick.

Skickligt förverkligad

Servicebyggnaden byggdes kring stålkonstruktionen av korslimmat trä och erbjuder plats för ett varulager, sanitetsanläggningar och en butik med två kassor. Fönster som löper hela vägen ger personalen en optimal bild av vad som händer vid pumparna och smälter perfekt in i byggnadens kubistiska design. En av de största utmaningarna var planeringen och genomförandet av den asymmetriska fasaden. - Efter en kort efterforskning valde vi kompositpanelen PREFABOND Aluminium i rent vitt och svartgrått. Den låga vikten och den enkla bearbetningen möjliggjorde ett balanserat fogmönster, säger arkitekten entusiastiskt och berömmer samtidigt hantverkaren som gjorde jobbet.

Ein Portrait vom Verleger Miceks, im Hintergrund ist noch das Gerüst der Baustelle zu sehen.

Särskilda krav

På byggarbetsplatsen krävdes Jakub Mičeks skicklighet för att förverkliga byggnadshöljet och dess komplexa geometri med de 469 m² kompositpanelerna på tre månader. Det handlade främst om den hantverksmässiga noggrannheten och den rumsliga föreställningsförmågan hos hantverkaren. Särskilda justeringar måste göras på byggnaden, såsom takfoten, de sneda stöden eller plåtfogarna, vilka löper ihop spetsigt. Daniel Zerzán kunde förlita sig på Mičeks erfarenhet under hela projektet, oavsett om det handlade om underkonstruktionen, stålramen, väggfilmen eller den exakta läggningen av aluminiumplattorna – vilket ledde till dess framgång i Prag.