Boroteka – en oas i skogen

Marktl/Wasungen – I en tallskog i närheten av byn Kolonia Karcmy i Polen äger familjer sedan generationer små fritidshus som antingen moderniseras eller bibehålls och underhålls som de är med stora portioner kärlek. Rafał Stramski utnyttjade möjligheten att köpa en hittills outnyttjad jordlott och byggde sedan ”Boroteka” åt sin familj och gäster – en liten oas med ett iögonfallande PREFA-tak.

Seitlicher Blick auf die verglaste Gebäudefront und ins beleuchtete, skandinavisch inspirierte Interieur.

Stor effekt på liten yta

Uppdragsgivaren har mycket tydliga visioner för projektet redan från början. Enligt föreskrifterna i byggreglerna uppgick den bebyggbara ytan till endast 35 m². Rumsuppdelningen behövde därför vara mycket genomtänkt för att rymma önskad inredning samt ett generöst kök, ett allrum med bäddsoffa och öppen spis, ett badrum under trappan som leder upp till sovutrymmet samt ett förrådsrum och ett rum för hustekniken.

Seitenansicht eines Ferienhauses mit einem schräg verlegten Prefalz-Dach. Die umgebende Natur spiegelt sich im verglasten Bereich wider.

En bit av Skandinavien mitt i Polen

Träkonstruktionen planerades in i minsta detalj: På grund av de höga kraven på yt- och bearbetningskvalitet tillverkades den av ett känt schweiziskt träbyggnationsföretag i högkvalitativt limträ som passade ihop till 100 % – och levererades sedan som färdig byggsats. De omsorgsfullt utarbetade vitlaserade ytorna inomhus utgör en stark kontrast till de rustika, svarta fasadkomponenterna. För gestaltning av interiören vände sig Stramski till designern Jan Sekułas från Zarysy Studio i Łódź som arbetade fram en tillbakadragen känsla av hemtrevnad med hög komfort i skandinavisk stil.

Seitenansicht eines Ferienhauses mit schrägem Prefalz-Dach. Die umgebende Natur spiegelt sich im verglasten Bereich wider.

Enastående karaktär

En diagonalt löpande taknock ger byggnadskroppen ett intressant utseende – trots kvadratisk planritning. Taknocken var anledningen till att ett tak med stigande takfotshöjder på båda sidor växte fram. Plåtslagaren Lech Chrzanowski handskades mycket skickligt med detta unika kännetecken: ”Jag ville understryka husets speciella karaktär med taket, Prefalz i P.10 svart och täckningen med regelbundna skivor.” Han ansvarade också för takavvattningen med stuprör på fasaden – vilken bara kunde säkerställas med en speciallösning.

 

Material:

Portrait vom Besitzer der Boroteka Rafał Stramski, lächelnd im Wald.