Sofistikerad in i minsta detalj

Patrick Neff och Pascal Kuhn från Neff Kuhn Architekten – Studio PPANK har med sitt enfamiljshus i Bad Soden nära Frankfurt am Main (DE) skapat en ny byggnad som är liten till det yttre och som med sin stigande taknock skapar nya, intressanta utrymmen. För att förenkla byggnadens utformning beslutade arkitekterna sig för att endast använda ett material för fasad och tak: De kom överens om en träfasad, och när de letade efter ett lämpligt takmaterial stötte de på Prefalz i P.10 antracit. På så sätt kunde de säkerställa att den relativt stora takytan fick ett lugnt och elegant utseende, trots den ovanliga takvinkeln och de höga vindskuporna.

Das Bild zeigt ein Einfamilienhaus in Bad Soden am Tag. Das Dach wurde mit Prefalz in der Farbe P.10 Anthrazit eingedeckt.

Med innovation till mer yta

Enligt byggreglerna fick tomten endast bebyggas med en byggnad som var en och en halv våning hög. För att skapa nästan dubbelt så mycket yta i den nya byggnaden jämfört med den tidigare vinklade de båda arkitekterna en av byggnadens långsidor och skapade en källare som är upplyst från sidan av spotlights. I anslutning till den stigande taknocken skapades en stor trädgårdsfasad, rumshöga vindskupor och en bredare bottenvåning utan att det verkade störande mot gatan. Det mörka aluminiumet bidrar också till återhållsamheten, som tack vare hantverket sträcker sig nästan sömlöst över kanten på en loggia och de tre stora vindskuporna.

Auf dem Bild ist ein Dach zu sehen, was mit Prefalz in der Farbe P.10 Anthrazit eingedeckt wurde.

Effektivt planerat

Patrick Neff och Pascal Kuhn engagerade hantverkaren Andreas Knippschild redan i designfasen av enfamiljshuset och fick "grönt ljus" för den okonventionella och komplexa takformen. "Vid första anblicken ser det väldigt enkelt ut. Men om man tänker på att vi skyddar hela taket från vatteninträngning med enbart falsteknik, var projektet trots vår erfarenhet en stor utmaning”, förklarar Andreas Knippschild. Eftersom Knippschilds team använde mobila fals- och profileringsmaskiner gick det att tillverka plåtskivorna på plats. Det gjorde att man kunde planera och lägga i mindre sektioner på byggarbetsplatsen. Dessutom kunde hantverkarna reagera mycket mer exakt och snabbare på de verkliga måtten och på bristande precision från tidigare hantverkare.

Das Bild zeigt ein Einfamilienhaus in Bad Soden. Das Dach wurde mit Prefalz in der Farbe P.10 Anthrazit eingedeckt.

Förbli liten

Arkitektbyrån har hittills skapat kontorsbyggnader och småhus i Rhen-Main-området och vill även i framtiden ta sig an kommunala projekt. De två unga arkitekterna arbetar just nu med att revitalisera ett höghus. Neff Kuhn Architekten – Studio PPANK vill dock inte bli mycket större, då de hellre fokuserar än genomför flera projekt samtidigt. Det är viktigt för dem att ta sig tillräckligt med tid för sina byggherrar och att uttömma alla möjligheter för hur de kan implementera sin förståelse av arkitektur konstruktivt och atmosfäriskt.

Das Bild zeigt ein Einfamilienhaus in Bad Soden. Das Dach wurde mit Prefalz in der Farbe P.10 Anthrazit eingedeckt.