Profilerad finess

Marktl/Wasungen – Dreiplus Architekten skapade en elegant restaurang i Wiener Neudorf (AT) för den österrikiska privata koncernen WALTER GROUP. Där kan medarbetarna i en av de största industriområdena i Mellaneuropa dagligen njuta av sina pauser. Snillet bakom projektet var Thomas Heil. Han imponerade på alla med en byggnad som sticker ut tack vare två finesser: en skog i atrium och en oregelbunden, korrugerad fasad av tre stränggjutna profiler som tillverkades av PREFA enligt hans utkast.

Normalansicht des Restaurant Walters mit einem seiner Rundbogenfenster inmitten einer begrünten Umgebung.

Extraordinära tyngdpunkter

Dreiplus Architekten utvecklade byggnadens golvplan, en månghörning med avrundade hörn, utifrån gränslinjerna för markområdet. Thomas Heil uppnådde fasadens flödande intryck genom att använda individuella profiler med olika korrugeringsdiametrar. De lades sömlöst i godtycklig följd och ger ett intryck av att sträva mot himlen. Tack vare denna unika egenskap får fasadytan en optisk effekt som gör att den liknar ett förhänge.

Das Restaurant Walters im Business-Park der WALTER GROUP aus der Vogelperspektive; der Wald im Atrium sowie die umliegenden Straßen sind im Blick.

Spisa i skogsluft

Bakom detta ”förhänge” orienterar sig rummen i byggnaden innåt mot en blandskog i ett rektangulärt, 360 kvadratmeter stort atrium. Den gynnar rumsmiljön och kan användas som plats för möten och återhämtning. ”Vi har varit intresserade av symbiosen mellan natur och arkitektoniska rum”, säger Thomas Heil. Gästrummet i restaurangen Walter utformades på ett flödande sätt med områden som övergår i varandra och erbjuder plats för olika restaurangkoncept, såsom en öppen matservering, ett område för Fine Dining och ett kafé. Genom att använda vågprofilerna från PREFA inomhus åstadkommer arkitekten dessutom en förbindelse med ytterfasadens elegans.

Normalansicht des Restaurant Walters mit einem seiner Rundbogenfenster inmitten einer begrünten Umgebung.

Mellan skicklighet och finkänsla

Metallkonstruktionsspecialisten Hugo Terschan hos Heidenbauer GmbH hade stor del i att de individuella profilerna placerades på ett skickligt sätt i den vågformade fasaden. Ojämnheter utjämnades med underkonstruktioner som utformats speciellt för detta ändamål. En anpassning i efterhand var inte möjlig på grund av stabiliteten i den 2 mm tjocka profilen. Den önskade oregelbundenheten uppnåddes av montören och hans yrkesskicklighet och känsla för estetik. Särskilt know-how var också nödvändigt för den runda aluminium-glasfasaden säger Terschan: ”Genom profilens djup var vi tvungna att bestämma hur den tvåfaldiga krökningen på profilavslutet i bågen skulle produceras. För detta ändamål bearbetade vi varje profil enskilt och beskärde spatialt delvis i bearbetningscentral.”

 

Material:

På denna länk finns bilder för nedladdning:

https://brx522.saas.contentserv.com/admin/share/e870b5ae