Prisbelönt progressiv arkitektur utanför stadsmurarna i prag

De tjeckiska arkitekterna Jakub Našinec och Aleš Kubalík från arkitektbyrån SPORADICAL har utvecklat ett djärvt och progressivt koncept för idrottshallen i Dolní Břežany, där de med klarhet utmärkte sig genom presentationen i arkitekttävlingen. Under hösten 2018 kammade de för sporthallen hem vinsten under 25-års jubileumet vid den årliga tävlingen, Grand Prix Architektů, det nationella tjeckiska arkitekturpriset samt utmärkelsen, Stavba roku 2018-Award, för ”Årets byggnad”.

Kommunen har utvecklat ett innovativt stadsutvecklingskoncept. Efter en inledande byggboom och många nya invånare, utformas nu offentliga institutioner och platser. Nästa steg är att bygga ut de omgivande områdena. ”Du kan inte designa ett ordinärt objekt för en sådan extraordinär plats”, säger Jakub Našinec från SPORADICAL. Grundskolans idrottshall är idag omgiven av majsfält. Det var en av de stora utmaningarna för arkitekterna. ”Vi införlivar alltid miljön i våra konstruktioner. Här befinner sig dock sporthallen i mitten av ingenstans. I framtiden kommer den emellertid att befinna sig i centrum av en ny och levande stadsdel ” säger arkitekterna. Idag kopplar den samman skolan, parkeringsplatsen och framtiden.

Exceptionell elliptisk form och plats för inspiration

Den moderna byggnaden med sin extraordinära elliptiska form är en attraktion och en inspiration för omgivningen. Sportarenan mäter 45 × 25 meter och rymmer 250 åskådare. Således kan den användas för mer än barnens idrottsundervisning, den nyttjas även för lokala idrottsevenemang och kulturella evenemang. Det sofistikerade och tilltalande arkitektoniska konceptet med den rymliga ellipsformen är svaret på inte bara de nuvarande kraven utan även de i den okända framtiden. Associationen till ett UFO är avsiktlig. ”När hallen är upplyst på natten och strålkastarna lyser upp på himlen, tror du att ett UFO har landat”, säger Aleš Kubalík. Hallen har denna runda, släta och abstrakta form. Kupolen flyttar skalan närmare människorna, metallytan reflekterar omgivningen och suddar ut gränserna mellan himmel och tak. Jämte deras progressiva och modiga koncept har det alltid varit viktigt för arkitekterna att ta hänsyn till och inkludera hallens faktiska funktion och de människor som använder den. ”Vi utformade idrottshallen för barnen och ville göra något speciellt för deras idrottsutövande. Byggnader har en betydande inverkan på människor”, säger Jakub Našinec. 

Sonnenspiegelung an den naturblanken Wandschindeln der Sporthalle in Tschechien

Exceptionell elliptisk form och plats för inspiration

Anbudet lämnades in redan under 2013. Projektet följde dock med arkitekterna de kommande åren. ”Ritningen är bara den första fasen. Efter det var vi på byggarbetsplatsen en eller två gånger i veckan. Det var ett mycket komplicerat projekt med många detaljer att tänka på, säger Našinec. PREFA var förstahandsvalet för arkitekterna när det gällde material. De kände redan till PREFA från deras projekt med en universitetsbyggnad. ”Shingel passade perfekt för vårt koncept. Det är ett lätt material och du kan arbeta med det väldigt exakt, plus att det är enkelt att justera. Det var mycket viktigt under det här projektet”, säger Kubalík.

Arkitekturstudier av en slump

Jakub Našinec och Aleš Kubalík känner varandra från universitetet. Båda ”snubblade in i arkitekturstudierna”. ”Det var faktiskt en slump för mig”, säger Jakub Našinec. Aleš Kubalík var i sin ungdom en hängiven målare, men hans mor menade att han behövde en karriär med en framtid och så enades de om arkitektur. Strax efter att ha avslutat sina studier grundade de två unga arkitekterna, tillsammans med sina två kollegor Josef Kocián och Veronika Sávová, arkitektbyrån ”SPORADICAL”. Byrån har blivit känd över hela Tjeckien de senaste åren. 

Progressiva i ett konservativt land

De progressiva arkitekterna hos SPORADICAL överträffar gärna sina mål. ”Vi presenterar ofta en mycket innovativ och ovanlig strategi. Något som placerar oss på andra plats i många anbudsförfarande, säger Našinec. De är övertygade om sin linje och går sin egen väg. ”Progressiv arkitektur som överraskar kommer att segra - även i ett konservativt land”, säger Našinec med sin optimistiska syn på framtiden.

Detailaufnahme des Eingangsbereichs der tschechischen Sporthalle, die mit 20.000 PREFA Wandschindeln in Naturblank bekleidet wurde

PREFA väggshingel

Material:

PREFA väggshingel

Material

Aluminium

Färg

valsblank

Vikt

2,5 kg/m²

Storlek

420 x 240 mm utlagd yta