Prisbelönt hybridkonstruktion fulländad med PREFA

Marktl/Wasungen – Med den privatfinansierade bostads- och affärsbyggnaden ”Buggi 52” fick Freiburg (DE) en innovativ, FSC-certifierad ny träbyggnad, strax under höghusgränsen, där en gammal stormarknad en gång låg. Arkitekt Jochen Weissenrieder imponerade med ett enastående materialkoncept för fasadbeklädnaden: en kombination av den regionala förgrånade silvergranen och den svartgrå vågprofilen från PREFA.

Portrait des Architekten Jochen Weissenrieder, lehnt an einem Fahrrad, im Hintergrund eine schwarz-graue Ziegelwand.

Förtätning med mervärde

Stadsdelen Freiburg-Weingarten, som byggdes på 1960-talet, kännetecknas av frånvaron av urbana rum och ett överflöd av outnyttjade ytor. Det är ett socialt utsatt område som målmedvetet ska uppgraderas med projekt som Buggi 52, där man återanvänder tomtmark i stället för att nyexploatera. Hybridbyggnaden rymmer en stormarknad på första våningen, en förskola på andra våningen och trettio lägenheter på de återstående sex våningarna, och erbjuder ett avsevärt mervärde för sina invånare och användare. Tack vare Jochen Weissenrieder kan den också kan kamma hem poäng när det gäller material: Han höll nere mängden använd betong, använde till de översta våningarna 40 % mindre trä än i en massiv träbyggnad, och kunde implementera de hållbarhetstankar som investeraren tänkt sig för bostads- och serviceprojektet med det varaktiga aluminiumet från PREFA.

Bild des mit PREFA gedeckten Multifunktionsgebäude in Freiburg Deutschland.

Tre gånger trä, en gånger aluminium

Tre sidor av byggnaden fick en träfasad, men av brandsäkerhetsskäl fick det byggnadsmaterialet inte användas på den östra fasaden. Tillsammans med byggherren valdes den 2 mm tunna vågprofilen i standardfärgen svartgrå som en ej brännbar lösning, som förutom att vara sömlöst inriktad med träskivorna och visuellt inriktad med dem, även kunde bearbetas enkelt på plats över hörnen på de prefabricerade systemväggarna. Att det knappt går att skilja på silvergran och vågprofil pga. det monokromatiska intrycket som blir resultatet vet också civilingenjören och byggentreprenören Herbert Duttlinger från Holzbau Bruno Kaiser GmbH, som skötte bearbetningen av multifunktionsbyggnaden på Buggingerstrasse och redan var djupt involverad i planeringsfasen. Jochen Weissenrieder beskriver den strängpressade aluminiumprodukten som ”otroligt vacker, otroligt tunn, otroligt robust” och som kunde uppfylla de ställda kraven och göra alla inblandade nöjda.

Material:

Die PREFA Pofilwelle in Schwarzgrau umhüllt das Multifunktionsgebäude in Freiburg, Deutschland.
Bild des mit PREFA gedeckten Multifunktionsgebäude in Freiburg Deutschland.