En kontorsbyggnad i Nantes bär PREFAs sicksackprofil

På Rue Marmontel i Nantes, Frankrike, har François Dussaux, Aurélien Lepoutre och Vincent Wattier från DLW architectes skapat en ny kontorsbyggnad. Med en 80 m² stor fasad klädd i PREFA sicksackprofil i färgen valsblank drar den blickarna till sig. Eftersom byggnadens konstruktion, rum och ljus skulle hållas så enkla som möjligt valde de att rita objektet med ett cykelrum, ett socialt utrymme och en vertikal förbindelse på markplanet samt en liten gård. De gestaltade fasaden utan taksprång och valde att klä den i PREFAs sicksackprofil som kan monteras utan synliga infästningar och har en yta som ser ut att skifta färg i dagsljuset. Objektet befinner sig i Nantes tidigare bostads- och partihandelsområde halvvägs mellan den historiska stadskärnan och Loire.

Einer der Architekten steht vor einer Steinmauer und lächelt in die Kamera.

Diskret förädling med aluminium

Den stilrena sicksackprofilen sträcker sig uppåt längs kontorsbyggnadens fasad som vetter mot gatan. Solljuset och dess infallsvinkel mot fasadens spetsiga former gör att fasaden ser ut att skifta färg. Arkitektteamet ville förädla den kubformade byggnadskroppen just så mycket som behövdes för att framhäva kontrasten mellan den nya byggnaden och grannhusens stenmur. Ett strålande stålbygge med ett skal av två millimeter tjocka strängpressade, valsblanka aluminiumprofiler var alltså idealiskt. För objektet på Rue Marmontel fäste DLW stort värde vid ”bra härdighet genom konstruktivast möjliga enkelhet”.

Das Bürogebäude wurde von unten fotografiert und ragt in den Himmel. Verkleidet wurde das Gebäude mit dem PREFA Zackenprofil in der Farbe Naturblank.

Vackert i sicksack

Didier Bougeard och hans familjeföretag BDN Bardage som är specialiserade på fasad- och takbeklädnader och yttre isolering ansvarade för projektets hantverkliga aspekter. Han imponerades både av produkten och PREFAs fackmässiga stöd. Efter det goda samarbetet med DLW architectes och PREFA vill han arbeta mer med aluminium. Den övertygande faktorn var entydigt den enkla och smidiga monteringen. Profilerna monteras på en underkonstruktion i metall med hjälp av PREFAs glidklamrar. Själva underkonstruktionen krävde största precision, vilket inte var något problem för de erfarna hantverkarna. Bougeard anser att sicksackprofilerna i valsblankt utförande var ett idealiskt val eftersom den smala gatan inte erbjöd mycket plats för byggarbetet. Det gjorde den enkla och snabba monteringen ännu smidigare.

Material:

  • sicksackprofil
  • valsblank
Detailaufnahme des PREFA Zackenprofils in der Farbe Naturblank

Sedan mer än 70 år arbetar PREFA Aluminiumprodukte GmbH framgångsrikt över hela Europa med utveckling, produktion och marknadsföring av tak- och fasadsystem i aluminium. Totalt arbetar 640 medarbetare inom PREFA-gruppen. Produktionen av de mer än 5 000 högvärdiga produkterna sker uteslutande i Österrike och Tyskland. PREFA är en del av industriföretagsgruppen Dr. Cornelius som har över 8 000 medarbetare på fler än 40 produktionsorter.