En jättepytonorm i staden

Den franske stjärnarkitekten Èdouard François’ byrå för arkitektur, stadsplanering och design ‒ internationell medlem av RIBA (Royal Institute of British Architects) i London som sedan nästan 20 år med sina arbeten utgör en permanent del av utställningen i Centre Georges Pompidou ‒ firade nyligen sitt 30-årsjubileum. Arkitekturexcentrikern och hållbarhetstrendsättaren älskar den kreativa leken med fasaden. 

Specialist på fyrtornprojekt

De exceptionella François-projekten känns alltid och överallt igen vid första ögonkastet. Hans legendariska ”Byggnaden som växer” i Montpellier, ”Flower Tower” som blev till en trädgård, och ”Fouquet’s Barrière Hôtel” i Paris (2006) är vallfärdsorter för arkitekter som fokuserar på hållbar och miljömedveten planering samt god byggteknik. Med ”Le Python” har François utökat sin extravaganta meritförteckning med ytterligare ett spektakulärt objekt. En födelsedagspresent till sig själv, så att säga.

Anschicht vom Fuße des Gebäudes le Python in Grenoble, bekleidet mit der PREFA Aluminium Wandraute 20 × 20 in den Farben anthrazit, hellgrau, naturblank und silbermetallic, der Himmel ist leicht bewölkt

Atypiskt i ett typiskt nybyggnadsområde

Christian de Portzamparc, projektledare och stadsplanerare, hade sina egna funderingar kring benchmarking i Presqu’île de Grenoble. ”Han hade en vision av en ikonisk, iscensatt byggnad i en sobert gråaktigt hållen nybyggnadsmiljö” är François’ beskrivning av uppgiften. ”Det var mycket svårt att föreställa sig byggnaden i den här kontexten där den ju till slut skulle stå.“

Själva byggnadens form och utförande är i sig mycket diskret. Vad som gör projektet ”extraordinaire“ är fasadmaterialet, som abstraherar den kantiga formen. ”Det skulle fungera som kamouflaget hos militären” säger François. 

Iögonfallande kamouflerat

Ormen kom med i leken eftersom ormskinnets grafiska mönster gör det mycket svårt att definiera. Fjällmönstret fungerar som en kamouflageoptik som låter hörn och kanter försvinna. 

Som förebild för fasadutformningen använde arkitekten en designer-ryggsäck. Mönstret scannades in och zoomades till rätt dimension. ”Att förvandla fjällen till fasadromber var enkelt” tycker François. ”Det första intrycket av en provyta PREFA 20x20 väggromber var fantastiskt. Med pyton-mönstret försvann alla fula hörn och kanter, som de stora fönstren och de utskjutande balkongytorna.“

Nahaufnahme des Verlegemusters des Wohnhauses "Le Python" mit den 4 unterschiedlichen Aluminiumwandplatten von PREFA im Verlegemuster einer Schlange

Materialet gör arkitekturen

”I grannskapet finns många hus som är målade med vanliga färger. Jag ville göra ett äkta hus med äkta material” framhärdade François. ”PREFA väggromber var precis rätt för detta. Vi valde antracit och silver och lade till två mellannyanser - ljusgrå och naturblank.“ Men syftet att med PREFA väggromberna använda en industriellt tillverkad produkt, med lång hållbarhet och små underhållsbehov, och som även klarade utmaningen med olika fasadhöjder, medförde också andra fördelar. Eftersom det förekommer en del seismisk aktivitet i Grenoble var stabilitet och ett säkert montage ett viktigt egenskapskrav.

Fasadproffs på ormjakt

”Vi hade tur som stötte på PREFA och vi blev genast förtjusta över mångfalden av olika skivor och färger” säger det ansvariga fasadproffset Patrick Gaide från byggföretaget ACEM i Saint Martin d’Hères.

Ytan på den ventilerade betongfasaden med pytontouchen var enorm. 1 500 kvadratmeter fasad monterades med omkring 47 000 PREFA  20x20 väggromber. En PREFA-tekniker  gav råd på platsen om hur detaljerna skulle utformas. <s> </s>

”Vi hade fått en noggrann ritning från arkitekten på ”ormskinnsmönstersättningen” med information om var vart och ett av fasadelementen skulle monteras. Ruta för ruta var exakt förutbestämda för att ge den skimrande effekten åt fasaden. Därför noterades på varje del i tillhörande färg P.10 antracit, P.10 ljusgrå, naturblank samt silvermetallic ett nummer som hjälpte till att överföra anordningen exakt från ritningen till fasaden.

Oops, an error occurred! Code: 20240619201225f77b625b

Kulturellt kultobjekt

Le Python i Presqu’île de Grenoble är redan nu ett arkitektoniskt kultobjekt och står som en chic och iögonenfallande byggnad och unikt original, synligt på långt håll, som symboliserar modern arkitektur och byggkultur. ”Det här var precis vad det nya kvarteret behövde. Om vi är innovativa i en ny stadsdel kommer också de andra att inspireras sammanfattar den nöjde trendsättaren François.

Produktbox PREFA 20x20 väggromb

Material

Belagd aluminiumplåt , 0,7 mm tjocklek, tvåskikts brännugnslackerad eller pulverlackerad vid specialfärger

Farbe

P.10 antracit, P.10 ljusgrå, naturblank och silvermetallic

Befestigung

1 st klammerspik per väggromb = 25 klammerspik per m2

Gewicht

2,8 kg/m²

Verlegung

Massiv panel om 24 mm

Größe

20 x 20 cm på monterad yta

Produkt

PREFA väggromb 20x20