Det gyllene huset

Marktl/Wasungen – På en genomfartsled i den lilla staden Elst utanför Arnhem (NL) fick arkitekten Kees Marcelis i uppdrag att rita ett representativt bostadshus som perfekt uppfyllde en familjs önskemål. Inte bara hans uppdragsgivare utan även invånarna i staden är imponerade av resultatet och kallar det "Det gyllene huset" som på grund av PREFAs savannbeige aluminiumsexteriör, skimrar som guld i ett visst ljus.

Portrait des Architekten Kees Marcelis, der das Haus mit PREFA Produkten ausstattete.

Beprövade principer

Den 300 m² stora byggnaden består av ett långt, lågt hus med platt tak och en huvudbyggnad med sadeltak, som tagit sin inspiration från klassiska enfamiljshus från 1970-talet. Som så många gånger tidigare gick Kees Marcelis designprocess inifrån och ut, vilket förklarar beslutet att utsikten skulle vända sig från rummen ut i det omgivande landskapet, bort från gatan. Av denna anledning ritade arkitekten en stängd fasad mot gatan, samtidigt som han ritade byggnaden så att den öppnade sig mot trädgården och det angränsande majsfältet. Ett återkommande inslag i hans projekt är den öppna planlösningen, som skapades i bostadshuset med en lådliknande placering av funktionella rum som garderob, badrum och toalett.

Seitenansicht des von PREFA gedeckten Einfamilienhauses in Elst (NL). Sträucher und Bäume umgeben das Gebäude.

Förädlat med aluminium

Kees Marcelis koncept kompletterades med en flytande design där övergångarna mellan de inre och yttre rummen och ett stramare materialspråk ger byggnaden ett rogivande lugn. Han och hans team bestämde sig för Falzonal och Prefalz för att täcka bostadshuset i ett lätt, hållbart material. Som en optisk höjdpunkt formade de aluminiumet med fina lister som går över tak och fasad, vilket gör att byggnadens kompakta form framhävs utan att något sticker ut samtidigt som det betonar den höga kvaliteten på materialet. De ger fasaden en speciell rytm och visar på Marcelis fascination för det flytande intryck som långa, raka linjer ger, något som han hela tiden återvänder till i sitt arbete: Ögat följer dessa linjer och hittar en elegant storslagenhet i dem.

Die PREFA Produkte Prefalz und Falzonal auf dem Einfamilienhaus in Elst (NL). Die Farben Savannenbeige und Anthrazit passen perfekt zur ländlichen, grünen Umgebung.

Falsad lätthet

”Spännande hur ovanligt tredimensionella falserna ser ut” kommenterade den ansvarige hantverkaren Johan Duinkerke det avslutade projektet i Elst. Han berättar om det stränga kravet att forma fasadernas utsidor med stående falsar som skulle vara sju centimeter höga, och som han själv till och med blev tvungen att bygga specialverktyg till. Han använde den av PREFA specialutvecklade, färgade aluminiumen Falzonal, som tagits fram speciellt för dessa ändamål och blir lyrisk över legeringens egenskaper, dess ytbehandling och materialets lätthet.

 

Material:

Blick auf das Einfamilienhaus in Elst gedeckt in Prefalz und Falzonal. Das Haus ist umgeben von Bäumen, im Vordergrund ist ein Pool zu sehen.
Vorderansicht des Hauses. Die Aluminiumprodukte von PREFA in den Farben Savannenbeige und Anthrazit kommen mit der ländlichen Umgebung besonders zur Geltung.