"Den lilla svarta" som koncept för ett bostadshus

Arkitektparet Agnieszka och Grzegorz Ziebiks hus i Gliwice, en liten stad inte långt från Katowice, Polen, sticker verkligen ut. Med sitt stora, arketypiska tak, sina enkla former, Prefalz-paneler som dominerar taket och fasaden som remsor i olika bredder samt präglar karaktären hos detta hus. Entrén är gjord av trä, som långsamt ändrar färg. Den står i tydlig kontrast till PREFAs aluminium med den slitstarka P.10-ytan i strålande Prefavitt, som inte förändras alls. "Det är en modell av ett hus," säger Grzegorz Ziebik, som tillsammans med sin fru Agnieszka ritat och byggt sitt eget hem. 

Einfamilienhaus eines Architektenpaares. Dach und Fassade wurden mit Prefalz Bahnen in P.10 Prefaweiß eingedeckt

Arkitektparet vet att arkitektur alltid är i sitt sammanhang – ibland som kontrast, ibland neutral, ibland separerad. Omgivningarna kring familjen Ziebiks hem erbjuder få referenser. Enstaka småhus, olika former, ingen enhetlig stil eller några dominerande färger. ”Det finns inget här att dra referenser till”, säger Grzegorz Ziebik. "Du kan varken kämpa mot eller följa något här." Det var en av de stora utmaningarna i detta projekt.

Under två år arbetade de två unga och engagerade arkitekterna på sitt gemensamma hus. De har alltid varit förenade i sökandet efter det perfekta huset. På insidan dominerar ett stort rum med höga väggar, massor av trä och stora fönster, vilka möjliggör utsikten mot utsidan. Det påminner lite om japansk arkitektur. "Folk blir förvånade när de ser vårt hus," säger Agnieszka Ziebik och tillägger: "Vi ville göra något annorlunda. Men det var också tvunget att passa in i budgeten. Idag är det precis så som vi föreställde oss att det skulle bli." "Det var ett experiment", betonar Grzegorz Ziebik. 

Haus mit Satteldach in Gliwice, Polen verkleidet mit PREFA Prefalz Elementen in P.10 Prefaweiß

För Grzegorz Ziebik är det särskilt viktigt att det han skapar har en lång livslängd. Hus ska inte vara en trend, utan så hållbara som möjligt. Detta icke-åldrande hos objekten har de två arkitekterna alltid arbetat med. "Det finns ingen “lilla svarta”", säger Agnieszka och anspelar på det tidlösa plagget. Detta måste uppfinnas inom arkitekturen. Båda är mycket kritiska till utvecklingen inom arkitekturen i sitt hemland Polen. "Det finns ingen polsk stil och det är byggs alldeles för fort hos oss. Kvaliteten ägnas mycket lite uppmärksamhet. Det är svårt att kunna förverkliga sig själv som konstnär här", säger de, men ändå, eller kanske just på grund av det, fortsätter de utöva sitt yrke med passion. 

Frontansicht eines Einfamilienhauses in Gliwice. Prefalz Dach- und Fassadenelemente in P.10 Prefaweiß

Båda arkitekterna växte upp i Gliwice och ville redan som barn bli just arkitekter. Agnieszka ville följa sin fars exempel, och Grzegorz minns att uppväxten i en dyster, tröstlös och ful miljö sporrade honom att forma sin omgivning och världen utanför. Agnieszka Ziebik undervisar i arkitektur, Grzegorz Ziebik arbetar sedan länge för en stor arkitektbyrå och har framförallt skapat kontor och industribyggnader. Tillsammans har de nu grundat en liten arkitektbyrå. 

Das polnische Architektenpaar Agnieszka und Grzegorz Ziebik