Bivacco Brédy - Byggnadskonst i bergsterräng

Chiara Tessarollo, Skye Sturm och Facundo Arboit lärde känna varandra på Summer School YACademy, vilken ägnades åt ämnet ”Arkitektur och landskap”. Målet var att på uppdrag av Claudio Brédys familj och vänner skapa en bivack, ovanför Vertosandalen (IT) vid Alpernas södra kant, för att hedra alpinisten som dog 2017. Med sin vision av ”Bivacco Brédy” fick arkitekterna uppdraget och skapade sedan BCW Collective. Vid det senare materialvalet hamnade det antracitfärgade aluminiumhöljet från PREFA närmast vad de tänkte sig.

Foto des Biwaks über dem Vertosan Tal.

Arkitektur i naturen

Regionen i södra Alperna är ökänd för sitt växlande väder och sina extrema meteorologiska förhållanden. Under dessa förhållanden – hårda stormar, erosion och tung snöbelastning på vintern – ska alpbivacken förbli intakt och erbjuda sina gäster allt de behöver för en natt i bergen. Arkitekturkollektivet valde därför en aluminiumlösning för exteriören: Enkel bearbetning, hållbarhet, hantering med lågt underhåll och lång garanti var några av argumenten för det beprövade PREFA-materialet. Dessutom var de noga med att vara så varsamma med naturen som möjligt, genom att förankra stugan på endast sex ställen i berget och välja material som kan demonteras helt och återanvändas vid behov.

Portrait des Architekten in schwarz-weiß.
Hinteransicht des neuen Biwaks. Im Hintergrund ist die Berglandschaft zu sehen.

Aluminium visar vägen

I bivacken, som erbjuder sex sovplatser, en mat- och läsplats, el från solpaneler och ett lagringsutrymme, valde BCW Collective en ”minimalism för en platsrelaterad hållbarhet och en funktionalitet reducerad till ett minimum". Med obehandlat trä inuti förmedlas genom användningen av en högkvalitativ materialitet samtidigt en känsla av trygghet. Om man tittar på stugan på avstånd ser den ut som en slags vägskylt. När man går in i den får man på grund av den generösa fönsterrutan i fronten automatiskt topparna på fyratusen meter i blickfånget. Dessutom imponerar den med förstklassig utsikt genom ytterligare tre fönster mot öster och väster.

Innenansicht der Schutzhütte. Ein großes Fenster bietet einen tollen Ausblick.

PREFA på alla höjder

Luca Frutaz driver snickeriet och plåtslageriet Chevenier i Charvensod och ansvarade för byggnad och transport av Brédy-stugan. Hanterverkaren berättar entusiastiskt om hur bivacken prefabricerades i verkstaden och demonterades i åtta delar för att kunna transporteras med helikopter. Teamet lade till de anslutningsstycken som saknades i ytterhöljet efter monteringen med Prefalz. - Prefalz är mycket lätt och har därför endast en liten effekt på den vikt som ska transporteras. Det kan bearbetas väl även vid extrema förhållanden som i höga berg. Aluminiumet går inte sönder vid falsning, trots temperaturer nära noll grader, sammanfattar Frutaz.

Portrait des Verlegers Luca Frutaz.
Seitenansicht des Biwaks, umhüllt mit PREFALZ.

Material: