Med inspiration från bergen : Seethalerhütte vid Dachstein-glaciären
Mitt i Dachsteinbergens karga och steniga landskap står objektet Seethalerhütte. Landskapet framhäver dess ursprungliga syfte – att vara en fjällstuga. Den ritades av arkitekterna Thomas Heil och Stephan Hoinkes. ”Den är en fjällstuga och ingen fin restaurang med panoramavy”, klargör Thomas Heil, medgrundare av arkitektkontoret dreiplus. Den nya Seethalerstugan vid Dachstein-glaciären står mitt i naturreservatet. Med sin slanka huskropp och en fasad som påminner om den närliggande bergskedjan gör den ett smakfullt intryck. ”Den smälter diskret in i landskapet”, säger Stephan Hoinkes för att beskriva objektet. Byggnaden har flera våningar med olika funktioner – storstuga, sovrum och sovsal – och är öppen året runt. På sommaren kommer många vandrare hit från den närliggande bergstationens linbana men också bergsklättrare som utforskar Dachsteinbergen. Det blir lugnare om vintern, så det finns alltid plats för de längdskidåkare som kommer för att övernatta här.
Arkitekternas vision var att bygga en ”fjällstuga i ordets sanna bemärkelse”. Den är diskret, enkel och formsäker. ”Tanken var att den inte skulle kännas som ett främmande föremål i landskapet”, förklarar Thomas Heil. Sluttande linjer och PREFA tak- och fasadpaneler FX.12 i färgen P.10 stengrå bidrar till dess organiska utseende. Formerna är dock inget självändamål utan har skapats med funktion i åtanke. Den södra fasaden är optimerad för att maximera solinstrålningen på solcellsanläggningen. Takytan bildar en rät vinkel och takets lutning är anpassad för att låta regnvattnet rinna ner och samlas i sötvattentankar. ”Stugan är en symbios av funktion och anpassning till landskapet. Den återspeglar de omgivande bergväggarna”, poängterar Stephan Hoinkes.
Huskroppen är däremot optimerad för att husgrunden skulle kunna vara så liten som möjligt. Ytan som objektet står på är noggrant beräknad av en byggnadskonstruktör. ”Platsen medför många utmaningar och kräver att husgrunden är perfekt balanserad”, förklarar Stephan Hoinkes. Objektets konstruktion av massivt trä levererades färdigtillverkad. Taket och fasaden måste klara av vindhastigheter på 160 kilometer i timmen. Utifrån ser fönstren slumpmässiga ut, men inifrån blir konceptet tydligt. ”Fönstren gör utsikten till inramade tavlor och har därför arrangerats som sådana”, förklarar Thomas Heil. Varje fönster är perfekt placerat.
Omöjligt utan helikopter
”Objektet har ett harmoniskt utseende”, säger Thomas Heil, och Stephan Hoinkes förtydligar: ”Rent visuellt hade det kunnat gå snett.” Proportionerna var svåra att uppskatta eftersom det inte finns några närliggande hus att använda som referenspunkt, utan bara berget. Deras koncept övertygade byggherren, Alpenverein Austria, som hade bjudit in till anbud. Inbjudningar är relativt ovanliga för alpina projekt på hög höjd. Under de senaste åren har medvetenheten för arkitektur emellertid förbättrats, även i Alperna, och allt fler byggherrar väljer att gå den vägen. ”Det är inte ofta man får chansen att bygga på en så speciell plats”, säger Stephan Hoinkes om fjällstugans särställning och arkitekternas ansvar. Man måste försöka att i möjligaste mån inte inkräkta på naturen och samtidigt hålla budgeten. En annan unik utmaning som visade sig under genomförandefasen var att de var tvungna att frakta byggelement med helikopter. ”En arkitekt är inte den kostnadsdrivande faktor som hen ofta inkorrekt uppfattas som. Arkitekten hjälper byggherren att förverkliga den avsedda funktionen”, betonar han. Det är ett perspektiv han vill sprida vidare, både inom den egna och andra yrkesgrupper, och något som arkitekterna från dreiplus redan arbetar på.
Ett perfekt samspel
Uppdraget att montera taket och fasaden tilldelades Stefan Mittersteiner och hans firma Dachbau Grossi. Företaget har 23 medarbetare och slutför ungefär 150 projekt om året. Seethalerstugan vid Dachstein-glaciären var dock inget vanligt uppdrag för Stefan Mittersteiner. Under genomförandefasen var samarbetet och samspelet mellan arkitekterna och hantverkarna en avgörande faktor. Utmaningarna var många: begränsat utrymmet på den lilla platån som objektet står på, stränga krav från arkitekterna och byggherren samt växlande väderförhållanden uppe på Dachstein-glaciären. ”Vi var tvungna att prata mycket med varandra och snabbt lösa plötsliga detaljfrågor”, säger Stefan Mittersteiner om arbetsförhållandena. Under sommarmånaderna arbetade två till fem medarbetare med objektet varje dag. ”Vi gjorde i ordning en liten verkstad där uppe”, fortsätter han. Men för det mesta utfördes de olika uppgifterna nere i dalen för att sedan fraktas upp på berget med hjälp av helikopter och linbana. ”Förberedelserna var den största utmaningen”, understryker den erfarna hantverkaren innan han fortsätter: ”Det perfekta samspelet den avgörande framgångsfaktorn.”