Vilka ytbeläggningsprocesser finns?

I princip skiljer man mellan två olika typer av ytbeläggningsprocesser:

1. Coil coating

PREFA-beslag ytbehandlas genom en coil coating-process enligt ECCA (European Coil Coating Association). Beslag genomgår då upp till 20 bearbetningssteg. Efter förbehandlingen grundas båda sidorna och bränns in. 

Produkten motsvarar med en kontinuerlig temperaturbeständighet på -30°C till +80°C de krav som ställs på utomhusarkitektur. Lackskiktet är formbart och beständigt mot vanliga kemikalier och väderpåverkan.

Vi använder fyra olika lackkvaliteter:

  • Polyester
  • PP99 (Polyamid/Polyurethan)
  • PVdF 80/20 (PolyvinylideneFluoride)
  • P.10

Jämförelse: Polyester – PP99

Skillnaden mellan polyester- och PP99-beläggningen ligger i att de har olika skydd mot väderförhållanden och UV-strålning. Långtidstest har visat att plyesterbeläggningen inte är lika beständig som PP99-beläggningen vad gäller glansnivå och slitstyrka.

Jämförelse: PP99 – PVdF 80/20

PP99-beläggningen är väldigt lik en PVdF 80/20-beläggning vad gäller kvalitet. Långtidstest har visat att PP99-beläggningen i vissa färger (bl.a. röd, orange, gul) inte är lika slittålig som PVdF 80/20-beläggningen. PP99-beläggningen är å andra sidan mycket hållfast mot repor (fördel vid montering).

Jämförelse: P.10 – andra material

Sedan 2010 har ytbelägningen P.10 skapat en lackkvalitet som ger upphov till oräkneliga små reflexioner och ett färgäkta utseende genom den särskilda veckstrukturen i lacken som bara går att se med hjälp av mikroskop. I direkt solljus får ytan på P.10-lack ett exklusivt utseende. PREFA-produkternas lackskikt av hög kvalitet är formbart och skyddar taket mot temperaturväxlingar och väderleksinflytande.

2. Pulverytskikt

I motsats till coil coating är pulverytskikt en styckeslackering. I våra helautomatiska pulverbeläggningsanläggningar körs de förbehandlade arbetsstyckena fram på ett band. De passerar pulverbeläggningsskåp där pulvret sprutas på automatiskt och därefter bränns in i en ugn i ca 180°C. Tjockleken på de pulverbelagda delarnas yta är ca 80 µm. Det finns endast begränsade möjligheter att forma de pulverlackerade delarna i efterhand. Pulverbeläggning är väldigt miljövänligt eftersom inga lösningmedel används och resterande pulver återvinns. Med denna process kan vi göra pulverbeläggningar med alla RAL-, NCS-, pantone-färger och alla andra specialfärger. Färgurvalet är nästan oändligt hos PREFA!

3. P.10 Färgbeständig yta

Med PREFA P.10 har vi utvecklat en färgbeständig yta som uppfyller även de högsta kvalitetskraven. Ytan PREFA P.10 är det perfekta komplementet till många PREFA-produkter. Man får ett material som står emot yttre påverkan och belastning och har samtidigt ett otroligt lätt och stabilt material som ger väldigt många möjligheter vid planering och utförande.