Träkonstruktion, pilfasad och aluminiumtak
I Le Cellier, ett litet samhälle nära Nantes i västra Frankrike, har François Massin Castan och Clémence Mansons byggt sitt eget hem tillsammans med Vincent Laizet. Arkitektkontoret L'Atelier du Ralliement, känt för sina experimentella träbyggnadsprojekt, skapade en personlig tillflyktsort samt ett arkitektoniskt exempel på resursbesparande och materialmedvetet byggande. Namnet "Toues Cabanée" syftar på de enkla flatbottnade ekor som användes av fiskare på Loire förr i tiden. Fritt översatt betyder termen 'husbåt' eller 'flytande hydda' och syftar på byggnader som designades och byggdes utan större tekniska finesser, med låg budget och oftast på egen hand. Denna attityd fungerade som den konceptuella grunden för designen.

Att bygga med en befintlig byggnad som utgångspunkt
Förutsättningar för byggprojektet var allt annat än idealiska. Tomten ligger på en brant, mossig klippvägg där det fanns ett trädgårdshus i tegel och ett rostigt växthus. En rivning var utesluten, eftersom byggrätten var knuten till den befintliga våningsytan. Arkitekterna bestämde sig för att vidareutveckla den befintliga byggnaden. "Att ta hand om det som finns innebär också att ha en framtid", förklarar François Massin Castan. Väggarna i det tidigare trädgårdshuset behölls som bottenvåning. På dem uppfördes en kompakt ny byggnad i trä.
De två översta våningarna är byggda med en trästomme och isolerade med träull. Takstolen var också konstruerad i trä. Innerväggarna är klädda med maritima furupaneler, vilket skapar en varm atmosfär. Ett öppen trapphus sammanfogar alla våningar. De diagonala och horisontella träbjälkarna har statiska funktioner och skapar ett kontinuerligt rumsligt sammanhang.

Målmedvetna öppningar, noggrant valda material
Husets lugna utseende, som präglas av materialet, smälter harmoniskt in i den skogsbevuxna omgivningen, precis som om det alltid hade funnits där. Fönstren är placerade medvetet så att de ramar in den omgivande naturen. Fasaden är klädd med videmattor som har monterats ovanpå en svart tätskiktsfolie. Denna lösning är kostnadseffektiv, lätt att byta ut eller reparera, och ekologiskt hållbar. "Hur bygger man i kristider? Och vi upplever för närvarande kriser i byggbranschen med stigande materialkostnader, flaskhalsar i utbudet, färre resurser och en fortsatt oerhört hög markförbrukning och ekologiskt fotavtryck", svarar de två arkitekterna. De tillägger: "Vi letar efter ett 'less but better', det vill säga ett sätt att bygga som förbrukar betydligt mindre resurser och skapar mer kvalitet med en låg budget." Vi kommer att fortsätta att se trä som det centrala materialet i arkitektur i framtiden.

Ett tak som kombinerar form, funktion och material
Det asymmetriskt sluttande sadeltaket är täckt med PREFA takshingel i kulören P.10 nötbrunt. Färgsättningen harmoniserar med videfasaden och omgivningen. Materialet i sig är robust, hållbart och lättskött, egenskaper som stöder det pragmatiska konceptet. En speciell detalj är det långsträckta fönsterbandet, som sträcker sig nästan över hela takets bredd och bryter av shingelytan. Implementeringen av den objektsrelaterade speciallösningen ställde särskilda krav på både planering och hantverk. Philippe Iacono di Cacito från företaget ID Couverture, ansvarig för takläggningen, förklarar: "Den personliga kopplingen till projekten är viktig för mig." I nära samarbete med arkitekterna utvecklade han individuella kopplingar, eftersom en experimentell träkonstruktion som denna inte tillåter ett standardtak.
Takavvattningen löstes på ett unikt sätt, helt enligt husägarens önskemål. På baksidan görs det via en konventionell hängränna, medan det på framsidan, som är synlig från långt håll, inte finns någon ränna alls. Den tillbakadragna fasaden möjliggör detta utan tekniska problem. Det smala takutsprånget på gavlarna var också medvetet utformat. Det är ett väderskydd för pilfasaderna och visar att man, trots alla minimeringar, lade stor vikt vid ett precist hantverk.
Ladda ned bilder
Material: Takshingel, P.10 Nötbrun
Här finns fler bilder för nedladdning.
Fotocredit: PREFA / Croce & Wir