Seethalerhütte: Referensobjekt

Inledning

Nya Seethalerhütte vid Hoher Dachstein erbjuder inte bara övernattningsmöjligheter för bergsklättrare. Arkitekterna Thomas Heil och Stephan Hoinkes lät sig också inspireras av landskapet för att skapa något vackert. Den slanka byggnadskroppen och fasaden smälter in i Dachstein-bergskedjans klippiga landskap.

Visionen i arbetet för de båda arkitekterna, som lärt känna varandra under studietiden i Graz, var tydlig. De ville skapa ”en fjällstuga – i ordets rätta bemärkelse”. Byggnaden är tränger sig inte på, är enkelt utformad och talar ett arkitektoniskt formellt språk. ”Den ska inte kännas som något främmande”, betonar Heil. De avfasade väggarna och PREFA tak- och fasadpanel FX.12 i specialfärgen silvermetallic är en bidragande orsak till helhetsintrycket. Hela byggnadens utformning fyller en funktion: Den södra fasaden inbegriper varje vinkel som är optimal för att få in så mycket solljus som möjligt till fotovoltaikanläggningen. Takytan bildar en rät vinkel och lutningen säkerställer en optimal vattenavrinning – rätt ner i en färskvattentank som samlar upp regnvattnet. ”Huset utgör en symbios mellan funktion och integration i landskapet. Det ser dessutom ut att spegla klippväggarna på Hoher Dachstein”, understryker Stephan Hoinkes.

Objektspecifik speciallösning

Data och fakta

Produkt

Takpanel FX.12, Fasadpanel FX.12

Färg

43 P.10 stengrå

Arkitekt

dreiplus Architekten, Arch. DI Thomas Heil, Stephan Hoinkes

Hantverkare

Grossi Dach

Land

Österrike

Ort

Ramsau

Typ av objekt

Hotell & gastronomi, Alpina stugor

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

Närbild på PREFA takpanel FX.12 i färgen P.10 stengrå.

Låt dig inspireras: Fler objekt

Renoveringsgalleri: Objekt före och efter renovering

Tack vare PREFA-produkternas låga vikt går renovering av tak och fasad lätt som en plätt – och det kosmetiska ingreppet gör även skillnad för utseendet.

Renoveringsgalleri: Objekt före och efter renovering

Hus med garage efter takrenovering med PREFA takplattor i antracit
Hus innan takrenovering med PREFA-takplattor, sadeltak och garage