Saluhallen i Nagykörös: Referensobjekt

Inledning

Nagykörös har fått en ny saluhall. Kommunen i det ungerska Puszta-landskapet har en lång marknadstradition, bland annat eftersom landets största boskapsmarknad hålls här en gång i månaden. Budapest-arkitekterna Gyula Kiss och Irén Járomi lät sig inspireras av Greklands Agora under arbetet med att skapa den nya byggnaden.

”Det finns dock många praktiska krav på en saluhall”, understryker Járomi. Grönsaker och frukt till försäljning kräver god ventilation. Taket är utrustat med en fotovoltaikanläggning. Byggnaden fungerar som en helhet och kan också delas upp i flera olika enheter. ”Det var viktigt att saluhallen var självförsörjande. Det är helt enkelt en smart byggnad”, understryker Kiss. ”Arkitektur handlar om att förenkla en utmaning – tills det uppstår ett konstverk som uppfyller alla funktioner på ett osynligt sätt”, sammanfattar arkitekterna.

Med Agora som inspiration uppstod ett enastående koncept: en avlång byggnad som ger ett ljust och välkomnande intryck tack vare en glasfasad och med en andra fasad av perforerade aluminiumkompositskivor som blir som ”ett hus i huset” och som skapar vackra ljuseffekter på eftermiddagen.

Färgen spelade redan från början en avgörande roll i arkitekternas koncept. ”Guld är ett heligt material”, säger Kiss lyriskt. ”Saluhallen glänser vackert i morgonljuset. Byggnaden ”vaknar” till liv. Den badar i ljus, fyller sin funktion och utför sitt arbete och fortsätter sedan att hänföra med sitt imponerande ljusspel på eftermiddagen”, förklarar Járomi. Enligt arkitekterna handlar det också om en hyllning till den speciella relation som människorna på det ungerska låglandet har med naturen och med himlen. Färgen mayaguld var därför ett solklart val för byggnaden. Byggnaden skulle inte se ut att vara helt gestaltat i en guldfärg. Fasaden fick därför en bronsfärg. ”Det innebär att byggnaden får en industriell känsla under dagen”, berättar Járomi och betonar att PREFA var det optimala materialet för saluhallen.

Data och fakta

Produkt

Aluminiumkompositskiva

Färg

mayaguld

Arkitekt

Kiss és Járomi Építésziroda, Gyula Kiss, Irén Járomi

Hantverkare

Vorkopf Kft.

Land

Ungern

Ort

Nagykörös

Typ av objekt

Företagets byggnad, Offentliga byggnader och andra anläggningar

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

PREFABOND aluminiumkompositskiva med fog i brons

Låt dig inspireras: Fler objekt

Renoveringsgalleri: Objekt före och efter renovering

Tack vare PREFA-produkternas låga vikt går renovering av tak och fasad lätt som en plätt – och det kosmetiska ingreppet gör även skillnad för utseendet.

Renoveringsgalleri: Objekt före och efter renovering

Hus med garage efter takrenovering med PREFA takplattor i antracit
Hus innan takrenovering med PREFA-takplattor, sadeltak och garage