Hverfisgata: Referensobjekt

Inledning

En lek mellan former och färger: Den isländske, autodidakte arkitekten Tryggvi Tryggvason har skapat en tydlig koppling till naturen – lavan, glaciärerna och klipporna – med sitt koncept. Romber, shingel och Siding.X i vitt, sandfärger och antracitgrå har använts.

Den speciella och ovanliga kombinationen av färger och former ger byggnaden sin massiva känsla. ”Det är en lek mellan färger och former”, säger Tryggvason för att beskriva sitt koncept. Den ursprungliga tanken var att använda sig av tunga jordnyanser men den idén släppte han ganska snart. ”Det blev helt enkelt för mycket”, betonar han och förklarar att han istället bestämde sig för ljusare och vänligare färger för att ”lätta upp stämningen” lite. Nu drar byggnaden blickarna till sig i vitt och sandfärger. ”Klippformationer som uppstått av lava syns här som vertikalt monterade Siding.X i en mörk, nästan svart, antracitfärg”, förklarar arkitekten och uttrycker tydlig entusiasm för PREFA:s Siding.X-komponenter. ”Strukturen påminner om när lava svalnar och bryts, vilket skapar sexkantiga ytor”, säger Tryggvason. Den vita färgen representerar snö. Den avrundade delen av byggnaden är inspirerad av Islands glaciärer och täckt med vita romber. Strukturen påminner om fiskfjäll. Sandfärgen fungerar som ett lugnande inslag för ett harmoniskt helhetsintryck. Shinglarnas asymmetriska utseende ser samtidigt till att erbjuda ögat det där lilla extra. Tre färger – tre former. ”Mina koncept domineras av talet tre”, säger arkitekten.

Siding.X i P.10 antracit och P.10 sandbrun
Takromb 29 × 29 i specialfärg
Takshingel i P.10 antracit

Data och fakta

Produkt

Takromb 29 × 29, Takshingel, Fasadpanel.X

Färg

02 P.10 antracitgrå

Arkitekt

Opus ehf, Tryggvi Tryggvason

Hantverkare

Dachbaukunst Quedlinburg GmbH

Land

Island

Ort

Reykjavík

Typ av objekt

Bostadskomplex och flerbostadshus

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

PREFA takromb 29 × 29 i P.10 antracit med prägling lagd på yta, tak med sicksackmönster

Låt dig inspireras: Fler objekt

Renoveringsgalleri: Objekt före och efter renovering

Tack vare PREFA-produkternas låga vikt går renovering av tak och fasad lätt som en plätt – och det kosmetiska ingreppet gör även skillnad för utseendet.

Renoveringsgalleri: Objekt före och efter renovering

Hus med garage efter takrenovering med PREFA takplattor i antracit
Hus innan takrenovering med PREFA-takplattor, sadeltak och garage