Horw Tower: Referensobjekt

Inledning

Det är det första höghuset i Horw, en lugn förort till Luzern. Byggnaden ritades av den schweiziska stjärnarkitekten Tilla Theus och utgör en del av kommunens stadsutveckling. Höghuset har blivit en riktig höjdpunkt med sina ”dansande fönster”.

Det är ovanligt med höghus i Schweiz – och i synnerhet för lägenheter. Fasader med förhållandevis stereotypa raster lämpar sig ofta för kontorsbyggnader. Tilla Theus ritar istället lägenhetshus som hon själv skulle vilja bo i. För henne kom därför rasterprincipen inte på fråga. Hon ville uppnå ”en annorlunda fasadbild” – något som verkade sympatiskt. Med detta i åtanke skapade arkitekten sina ”dansande fönster” – oregelbundet placerade men ändå harmoniserande. Oavsett var man befinner sig – ståendes, sittandes vid matbordet eller liggandes i soffan – är byggnadens fönster placerade på en perfekt höjd för att erbjuda en vacker utsikt utåt mot de schweiziska bergen. Fasadens material utgör ett ytterligare speciellt karaktärsdrag. Väggromberna i aluminium fascinerar och drar blickarna till sig. De talar sitt tydliga språk och kommunicerar byggnadens känsla till omgivningen. Molnen och deras rörelser speglas i naturanodiseringen. De iögonfallande utskjutande kanterna utgör en ytterligare höjdpunkt. De utgår från entrén och löper uppför fasaden hela vägen upp till taket och bildar där ett enhetligt intryck. Romberna ger fasaden en viss struktur.

Data och fakta

Produkt

Väggromb 44 × 44

Färg

specialfärg

Arkitekt

Tilla Theus und Partner AG

Hantverkare

Abdichtungsbau Durrer AG

Land

Schweiz

Ort

Horw

Typ av objekt

Bostadskomplex och flerbostadshus

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

Detaljbild på PREFA aluminiumväggromber 44 × 44 i P.10 stengrå

Låt dig inspireras: Fler objekt

Renoveringsgalleri: Objekt före och efter renovering

Tack vare PREFA-produkternas låga vikt går renovering av tak och fasad lätt som en plätt – och det kosmetiska ingreppet gör även skillnad för utseendet.

Renoveringsgalleri: Objekt före och efter renovering

Hus med garage efter takrenovering med PREFA takplattor i antracit
Hus innan takrenovering med PREFA-takplattor, sadeltak och garage