Fritzøe Møller Larvik: Referensobjekt

Inledning

För 20 år sedan påbörjade man arbetet med att återuppliva en stor industrianläggning i småstaden Larvik i södra Norge. Invånarna i Larvik fick nya arbetsplatser och charmiga rum i den gamla industribyggnaden Fritzøe Mølle – och en svart PREFA-aluminiumfasad gav det hela en känsla som präglas av det lokala.

Svart som lakrits, svart som det djupaste vatten i de norska fjordarna och som ytan på de oregelbundet strukturerade PREFA FX.12-fasadpanelerna eller ett PREFALZ fasadsystem i P.10 svart? Det växlande naturliga ljuset i kuststaden Larvik får den svarta färgen att se olika ut beroende på tid på dygnet. Färgen på den gamla industrikvarnen Fritzøe Mølle vid Hammerdalen mitt i småstaden Larvik drar åt det guldbruna hållet i skymningen och ser sedan ut att vara enbärsblå kort efter gryningen

På norrsidan kompletterade man med fler byggkroppar. Dessa täcktes i sin tur med ett mörkt Prefalz-fasadsystem. Den framträdande stående vinkelfalsen och dess skugglinjer drar betraktares blickar uppåt. Till skillnad från fasadpanelen FX.12 är Prefalz-fasaden inte strukturerad. Ytterligare en kontrast som förstärker helhetsintrycket av denna arkitektoniska skapelse.

Data och fakta

Produkt

Fasadpanel FX.12, Fasadsystem Prefalz

Färg

03 P.10 svart

Arkitekt

PV arkitekter

Hantverkare

Herman Nilsen & Sønner AS

Land

Norge

Ort

Larvik

Typ av objekt

Bostadskomplex och flerbostadshus, Företagets byggnad

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

Fasadpanel FX.12 med karakteristiskt kantmönster, P.10 ljusgrå

Låt dig inspireras: Fler objekt

Renoveringsgalleri: Objekt före och efter renovering

Tack vare PREFA-produkternas låga vikt går renovering av tak och fasad lätt som en plätt – och det kosmetiska ingreppet gör även skillnad för utseendet.

Renoveringsgalleri: Objekt före och efter renovering

Hus med garage efter takrenovering med PREFA takplattor i antracit
Hus innan takrenovering med PREFA-takplattor, sadeltak och garage