Fritidshuset Krušné hory: Referensobjekt

Inledning

David Zámečník, en av de två grundarna av NEW HOW architects, som huvudsakligen är verksamma i Prag, följde principen för tabula rasa år 2018 och lät riva ett gammalt hus på en något komplicerad plats. Det var startskottet för en mycket personlig historia som kretsar kring ett nytt fritidshus i UNESCO-världsarvet Erzgebirge i Tjeckien, orten Nové Hamry, uppfyllda barndomsdrömmar och en grå färg som är döpt efter orten.

Zámečník lät sig inspireras av naturen för fasadfärgen på det nya huset. ”I Nové Hamry återfinns mörkgrått överallt”, säger han. ”Nové Hamry-grått” skulle man kunna kalla den. Den återfinns i skuggorna bland träden, i Erzgebirges granit och basalt och till och med i de mörkgröna granarnas barr och stammar, typiska för Erzgebirges skogar.

Redan från början beslöt man sig för att fritidshusets fasad och tak skulle täckas med aluminium i en liknande mörk färg – i detta fall PREFALZ P.10 antracit. Med hjälp av en stucco-yta lyckades man dessutom skapa en strukturerad yta som förde tankarna till svartoljat trä och långsamt växande granbark. Men det är inte bara färger och ytan som gör huset anmärkningsvärt

Objektspecifik speciallösning

Data och fakta

Produkt

Taksystem Prefalz, Fasadsystem Prefalz

Färg

02 P.10 antracitgrå

Arkitekt

NEW HOW architects

Hantverkare

Tomáš Padevět

Land

Tjeckien

Ort

Nové Hamry

Typ av objekt

Alpina stugor

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

Prefalz falstak i P.10 zinkgrå med takfönster

Låt dig inspireras: Fler objekt

Renoveringsgalleri: Objekt före och efter renovering

Tack vare PREFA-produkternas låga vikt går renovering av tak och fasad lätt som en plätt – och det kosmetiska ingreppet gör även skillnad för utseendet.

Renoveringsgalleri: Objekt före och efter renovering

Hus med garage efter takrenovering med PREFA takplattor i antracit
Hus innan takrenovering med PREFA-takplattor, sadeltak och garage