Bostadshuset Tatra: Referensobjekt

Inledning

Jan Karpiel och Marcin Steindel tolkade den traditionella arkitekturen i Zakopane på ett nytt sätt. Glas, betong och aluminium harmoniserar vackert med trä i den polska vintersportmetropolen. Och utsikten mot bergen är såklart en del av upplevelsen.

”Huset har en annorlunda stil i jämförelse med de flesta andra byggnader i Zakopane”, förklarar Marcin Uroda, hantverkare och plåtslagare och ägare av Blacharstwo Budowlane Uroda Marcin. ”Här är de flesta tak och fasader av trä och ofta prydda med många detaljer. Arkitekterna ville dock skapa något annat och ritade därför taket med ett annat material”, berättar hantverkaren. Först var det tal om stål. ”Aluminium är dock mycket bättre än stål”, säger Uroda. Aluminium som material är mycket mer flexibelt och rostar inte. Det erbjuder värdefulla egenskaper för den nya arkitekturen och de ogynnsamma väderförhållanden i Tatrabergen. Under den kalla vintern 2018/19 föll det så mycket som upp till 1,80 meter snö i dalen. Fritidshuset täcktes därför med PREFALZ i P.10 antracit.

Objektspecifik speciallösning

Data och fakta

Produkt

Taksystem Prefalz

Färg

02 P.10 antracitgrå

Arkitekt

Karpiel Steindel Architecture, Jan Karpiel, Marcin Steinde

Hantverkare

Blacharstwo Budowlane Uroda Marcin

Land

Polen

Ort

Koscielisko

Typ av objekt

Enfamiljshus, Alpina stugor

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

Prefalz falstak i P.10 zinkgrå med takfönster

Låt dig inspireras: Fler objekt

Renoveringsgalleri: Objekt före och efter renovering

Tack vare PREFA-produkternas låga vikt går renovering av tak och fasad lätt som en plätt – och det kosmetiska ingreppet gör även skillnad för utseendet.

Renoveringsgalleri: Objekt före och efter renovering

Hus med garage efter takrenovering med PREFA takplattor i antracit
Hus innan takrenovering med PREFA-takplattor, sadeltak och garage