Bostadshuset i Frankenburg: Referensobjekt

Inledning

Ett modernt enfamiljshus livar upp stadskärnan i Frankenburg i Oberösterreich, Österrike. Arkitekten Bernhard Hannes Eggl har skapat något bestående i sin hemort. Den ventilerade fasaden täcktes med en sicksackprofil i färgen brons.

I samarbete med byggherren beslutades att bygga en bärande konstruktion med massivt trä och en ventilerad fasad av aluminium. ”Denna kombination ger utmärkt ljudisolering. Dessutom dämpar och svänger den inre skalmuren”, säger arkitekten. ”Byggherren ville skapa något modernt och hållbart”, berättar Eggl. Man satsade därför konsekvent på hållbarhetsbiten: Förutom trä användes lerputs, byggnaden isolerades med träfiber och det robusta byggskalet gestaltades med PREFA-aluminium. PREFA återvinns till största del ur sekundäraluminium och därmed fortsatt återvinningsbart. ”Material är visuellt tilltalande, robust och går utmärkt att kombinera med träkonstruktioner”, understryker arkitekten som först ville använda PREFA små format men sedan snabbt ändrade sig och valde att arbeta med PREFA:s sicksackprofil. ”Sicksackprofilen kommer visserligen från industribyggsektorn – men materialtjockleken och strukturen passade perfekt för denna byggnad. Dessutom skapas en intressant lek med ljus och färg”, förklarar Eggl.

Data och fakta

Produkt

Taksystem Prefalz, Sicksackprofil

Färg

45 brons

Arkitekt

BHE Architektur, Arch. DI Bernhard Hannes Eggl

Hantverkare

Schmid Dachbau GmbH

Land

Österrike

Ort

Frankenburg am Hausruck

Typ av objekt

Enfamiljshus

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

Prefalz falstak i P.10 zinkgrå med takfönster

Låt dig inspireras: Fler objekt

Renoveringsgalleri: Objekt före och efter renovering

Tack vare PREFA-produkternas låga vikt går renovering av tak och fasad lätt som en plätt – och det kosmetiska ingreppet gör även skillnad för utseendet.

Renoveringsgalleri: Objekt före och efter renovering

Hus med garage efter takrenovering med PREFA takplattor i antracit
Hus innan takrenovering med PREFA-takplattor, sadeltak och garage