Börsägget: Referensobjekt

Inledning

I framtiden kommer det att finnas en världsunik börs på KEDO:s ekonomicampus vid János von Neumann-universitetet i Kecskemét i Ungern. Och ägget i stål med ett skal av Prefalz har något med det att göra.

”Självklart var det komplicerat att förverkliga ägget”, säger Lajos Hartvig. ”Det väger 88 ton och skulle sväva fritt i rummet”. Konstruktionen av byggnaden runtomkring var lika utmanande. Arkitekterna bäddade in ägget som en kontrast till byggnadsstrukturens stränga och axiella stil. Ägget är stabiliserat med skivor som bildar två rum i dess inre. ”Det fanns flera idéer kring hur vi kunde klä stålkonstruktionen”, säger Hartvig. Först var det tal om 3D-formade delstycken av Corian eller akrylglas likt de som användes för fasaden på konsthallen i Graz. ”Det blev dock alldeles för dyrt för äggets förhållandevis lilla yta.” Till slut beslöt man sig för PREFA – ”utan att förlora skalets karaktär”, tillägger Ágnes Székely som arbetade mycket med projektets detaljer. Samma gäller för materialets icke synliga egenskaper. Medan den bärande stålkonstruktionen väger lika mycket som 87 personbilar uppgår vikten för Prefalz-skiktet i aluminium till ca 1 ton. Det är ungefär samma viktförhållande mellan det yttre skalet och den inre massan i ett riktigt ägg.

Objektspecifik speciallösning

Data och fakta

Produkt

Fasadsystem Prefalz

Färg

10 P.10 prefavit

Arkitekt

Bánáti+Hartvig Architekten mit LIMA Design Ltd.

Hantverkare

Tető-Kovács Kft.

Land

Ungern

Ort

Kecskemét

Typ av objekt

Offentliga byggnader och andra anläggningar

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

vit PREFALZ som vinklad stående vinkelfals på fasaden med olika panelbredder och ett fönster

Låt dig inspireras: Fler objekt

Renoveringsgalleri: Objekt före och efter renovering

Tack vare PREFA-produkternas låga vikt går renovering av tak och fasad lätt som en plätt – och det kosmetiska ingreppet gör även skillnad för utseendet.

Renoveringsgalleri: Objekt före och efter renovering

Hus med garage efter takrenovering med PREFA takplattor i antracit
Hus innan takrenovering med PREFA-takplattor, sadeltak och garage