Med inspiration från Naturen – : Ett fritidshus i P.10 antracit

Arkitekten David Zámečník från NEW HOW architects hade specifika föreställningar för färgen på sitt fritidshus i Nové Hamry (Tjeckien) och förverkligade dessa med hjälp av PREFA. Tak och fasad täcktes med PREFALZ i P.10 antracit och smälter nu perfekt in i sin omgivning. Enligt Zámečník ser man ”alla nyanser” av mörkgrått i Nové Hamry, så han visste redan från början att både tak och fasad på hans objekt skulle kläs i aluminium i en liknande mörk färg. Dessutom kläddes objektet med stucco-prägling vilket gav en strukturerad yta som påminner om svartoljat trä och långsamt växande granbark – ytterligare en anspelning på den omgivande naturen.

Der Architekt sitzt in dem Ferienhaus in Tschechien am Fenster

En stuga med utkik

David Zámečník rev huset som stod på tomten för att istället bygga sin version av en skyddsstuga – med en inspirerande rumsstruktur. Nybyggnationen tar sig till uttryck i en aerodynamisk, kantig byggnadskropp vars klassiska element som tak och väggar inte har en tydlig separation utan istället övergår i varandra. Det var idén om en utkiksplats som avgjorde husets höjd. Gaveln som omsluter den översta våningen är nästan tio meter hög. Här finns ett kvadratiskt fönster vars 2,50 m långa sidor ramar in utsikten över trädtopparna, himlen och landskapet. På våningen nedanför samsas sovplatser med ett badrum och ett öppet gallerirum. Sistnämnda har ett golv som delvis fungerar som ett spänt nät – det skapar en visuell och akustisk förbindning till nedervåningen och liknar en hängmatta. Inom en överskådlig framtid ska huset bebos permanent och energiförsörjningen kommer att genomgå en anpassning – anslutningar för solpaneler på taket och ett vertikalt vindkraftverk finns redan på plats för framtida självförsörjning.

Seitliche Frontansicht des Ferienhauses in Tschechien bei Dämmerung, verkleidet mit PREFALZ in der Farbe P.10 Anthrazit

Arkitektbyrå med bergsvana

NEW HOW architects har redan viss bergsvana: 2011 skapade de en ritning för en bergstuga nära Sněžka, tre år senare vann de en internationellt utannonserad tävling för en bergstuga i Höga Tatra i Slovakien. Fritidshuset i Nové Hamry kan betraktas som en liten prototyp för dessa ritningar. Enligt David Zámečník har det dock inte gått tillräckligt lång tid sedan färdigställandet för att han ska kunna dra nyttiga slutser för framtida ritningar. ”Men efter en vinter i stugan” är arkitekten säker på ”att erfarenheterna från Nové Hamry kommer att kunna användas för nya ritningar från NEW HOW.”

Material:
Prefalz i P.10 antracit

Detailansicht des Daches, das mit PREFALZ in der Farbe P.10 Anthrazit eingedeckt wurde

PREFA i korthet: Sedan mer än 70 år arbetar PREFA Aluminiumprodukte GmbH framgångsrikt över hela Europa med utveckling, produktion och marknadsföring av tak- och fasadsystem i aluminium. Totalt arbetar 550 medarbetare inom PREFA-gruppen. Produktionen av de mer än 5 000 högvärdiga produkterna sker uteslutande i Österrike och Tyskland. PREFA är en del av industriföretagsgruppen Dr. Cornelius som har över 8 000 medarbetare på fler än 40 produktionsorter.