Börsägget i Kecskemét : Haute couture i prefavitt

I foajén till Educational Building på KEDO:s ekonomicampus vid János von Neumann-universitetet i Kecskemét (Ungern) hänger en spektakulär konstruktion: ett ägg av stål och aluminium med ett skal av PREFALZ i P.10 prefavitt. Objektet ritades av de ungerska arkitekterna Bánáti och Hartvig i samarbete med LIMA Design Ltd och rymmer en ca 50 m² stor, rund föreläsningssal där börsens processer i framtiden kommer att simuleras. ”Det var naturligtvis komplicerat att förverkliga ägget”, berättar Lajos Hartvig. ”Objektet väger 88 ton och skulle sväva fritt i luften.” Den äggformade stålkonstruktionen kunde täckas med PREFALZ ”utan att förlora karaktären av ett skal”, understryker projektledaren Ágnes Székely som ansvarade för äggets detaljer och genomförandet. Detta speciella hantverk infogar sig på KEDOs pulserande universitetsområde som har nära förbindelser till de lokala strukturerna. Man planerar till exempel att stämma av studieprogrammet i samarbete med lokala firmor.

Außenansicht des Educational Buildings in Kecskemét in Ungarn

Arkitekternas vision

För Lajos Hartvig förmedlas studentlivets dynamiska atmosfär ”genom rum, form och material”. Bánáti och Hartvig listades redan 2010 som ett av Ungerns 35 viktigaste arkitektkontor. De har samarbetat med internationellt erkända arktiektkontor som SANAA för olika byggprojekt i Ungern och står för tekniskt skicklig men trevligt avslappnad arkitektur. Arkitekterna skapade börsägget som en kontrast till byggnadens annars skarpa och axiala arkitektur. Tack vare sitt utseende ser ägget snarare ut som ett objekt i rummet än en typisk föreläsningssal.

Der Architekt Lajos Hartvig steht lächelnd vor Pflanzen seitlich zu den Betrachtern und Betrachterinnen

Ägget är ingen fotboll – utmaningar för hantverkarna

Med sitt eleganta PREFALZ-skal i P.10 prefavitt hänger den markanta konstruktionen i foajén mitt emot huvudingången till Educational Building. ”Vi hade flera idéer om hur vi skulle kunna klä stålkonstruktionen”, berättar arkitekterna. I slutändan bestämde de sig för PREFALZ 0,7 mm tjocka aluminiumband i P.10-kvalitet eftersom materialet är både lätt och formbart. En ovanlig byggnadsteknisk aspekt är att den bärande stålkonstruktionen som är upphängd med hjälp av åtta förankringspunkter måste kunna röra på sig. ”Det yttre lagret har alltså inget fast underlag”, berättar hantverkaren Tamás Ombódi som var entreprenör för projektet. Han och hans team var i viss utsträckning tvungna att tänka om för att kunna ge börsägget sitt PREFALZ-skal. ”Ett ägg har en annan form än en fotboll. På grund av böjningen är varje band unikt. Det gjorde uppdraget komplicerat, men också mycket speciellt”, förklarar Ombódi. Han framhäver att ägget är unikt och att han önskar att det fanns fler projekt av det här slaget: ”Allt för ofta använder man sig av standardlösningar och missar därmed att skapa något nytt, något som man fram till dess inte hade kunnat föreställa sig.”

Der Handwerker Tamás Ombódi war mit dem komplexen Projekt betraut. Er und sein Team mussten ihr Handwerk neu denken

Material:

  • PREFALZ färgat aluminiumband
  • P.10 prefavit
Eine Brücke führt zu dem Eingang des schwebenden Eis aus Aluminium und Stahl mit einer Prefalz-Schale in P.10 Prefaweiß. Das Ei wird als Seminarraum genutzt wird.

Sedan mer än 70 år arbetar PREFA Aluminiumprodukte GmbH framgångsrikt över hela Europa med utveckling, produktion och marknadsföring av tak- och fasadsystem i aluminium. Totalt arbetar 640 medarbetare inom PREFA-gruppen. Produktionen av de mer än 5 000 högvärdiga produkterna sker uteslutande i Österrike och Tyskland. PREFA är en del av industriföretagsgruppen Dr. Cornelius som har över 8 000 medarbetare på fler än 40 produktionsorter.