AURA – en kontorsbyggnad med gyllene tak

Med sitt guldskimrande PREFALZ-tak är kontorsbyggnaden AURA del av ett impulsivt och nyekonomiskt Malmö och en symbol för det nya i staden. Det nybyggda objektet, som färdigställdes 2018 av Dorte Mandrup A/S, liknar en gammal kontorsbyggnad till både form och typologi. Det befinner sig i det gamla hamnområdet mellan centralstationen och Öresund och rymmer små butiker, kontor och en förskola. Taklaget i stål är täckt med 2 000 m² PREFALZ i den nyutvecklade specialfärgen Jaisalmer Gold. Färgen passar utmärkt till den varma utstrålningen som kännetecknar betongfasaden av speciell estnisk sand, understryker Noel Wibrand, Associate Partner vid Dorte Mandrup A/S och ansvarig projektledare för Aura.

Architekt Noel Wibrand sitzt mit dem Gesicht zur Kamera an einem Schreibtisch und erklärt etwas

Taket

Aura sticker ut i omgivningen med sitt gyllene tak. Arkitekten Wibrand beskriver byggnaden som ”ett mycket traditionellt hus med en helt okomplicerad struktur.” Men arkitektteamet bröt tydligt mot den traditionella stilen med taknockens sluttande formgivning. Tack vare den branta taklutningen har byggnaden en extra, rymlig våning med tilltagen takhöjd direkt under taket. Framsidorna används för kontor medan luftkonditioneringstekniken befinner sig i mitten av byggnaden. Själva taket monterades i fyra stycken på marken innan det installerades på byggnaden inom loppet av bara tre dagar. ”Att lyfta ett tak av den här storleken är något helt unikt”, säger den ansvariga hantverkaren.

Detailaufnahme des Daches des Kontorgebäudes in Schweden eingedeckt mit dem Dachsystem PREFALZ in der Sonderfarbe Jaisalmer Gold

Ett danskt arkitektkontor med visuellt slående ritningar

Arkitekterna på Dorte Mandrup A/S fick 2016 i uppdrag att rita kontorsbyggnaden. På deras kontor i Köpenhamn finns fortfarande några av projektets ursprungliga aluminiumprover som visar i vilka steg färgen togs fram för AURA. Det danska arkitektkontoret har etablerat sig i arkitekturvärlden med hjälp av sina visuellt slående ritningar och växer år för år – för närvarande bygger man till ytterligare en våning med studio och datorer i en byggnad på gården. Här blickar man gärna mot framtiden och befattar sig med ämnen som upcycling, biodiversitet, social integration, cirkulära material och alternativa strukturer för bostadsmarknaden. Till syvende och sist gör det att man kan vinna viktiga tävlingar.

Material:

  • PREFALZ
  • specialfärg Jaisalmer Gold
seitliche Frontansicht des Kontorgebäudes in Schweden bei Sonnenschein eingedeckt mit dem Dachsystem PREFALZ in der Sonderfarbe Jaisalmer Gold

Sedan mer än 70 år arbetar PREFA Aluminiumprodukte GmbH framgångsrikt över hela Europa med utveckling, produktion och marknadsföring av tak- och fasadsystem i aluminium. Totalt arbetar 640 medarbetare inom PREFA-gruppen. Produktionen av de mer än 5 000 högvärdiga produkterna sker uteslutande i Österrike och Tyskland. PREFA är en del av industriföretagsgruppen Dr. Cornelius som har över 8 000 medarbetare på fler än 40 produktionsorter.