Är PREFA-tak bra som åskskydd?

Grunden för denna förordning är ÖVE / ÖNORM EN 62305-3, som är giltig i Österrike. Därför måste landspecifika standarder och föreskrifter beaktas.

Metalltak är enligt normen ÖVE/ÖNORM EN 62305-3 definierade som naturliga komponenter för åskledarsystem. PREFA Bandtäckning (Prefalz och Falzonal) är därför tillåten som en naturlig uppfångarkomponent och PREFA taksystem (takplattor, takshingel, takromber), som naturlig nedledare för åskledarsystemet (montering av en extra uppfångare och anslutning till jordningen).

Varning: I normen definieras några undantag, t.ex.: Explosionsfarliga objekt (ammunitionslager, kvarnar osv.), objekt där många människor vistas (skolor, förskolor osv.), sändare, kärnkraftverk, museer osv.

Lämpligheten för PREFA-produkter som naturliga komponenter i åskledarsystemet har alltså med objektet att göra och ska bedömas enligt aktuella normer.

Du kan få information om nödvändigheten och utformningen av åskskydd på ett föremål från en byggare av åskledarsystem eller licensierad elektriker, som har rätt att installera åskledarsystemet såväl som för det juridiskt nödvändiga testet för godkännande. Fråga också i samhället om eventuella ytterligare platsberoende bestämmelser.

Hur skapas en blixt?

Under ett åskväder uppstår elektrostatisk laddning av molnbildande vattendroppar. Den resulterande elektriska laddningen manifesterar sig i naturen som en blixt (ljusbåge). Sannolikheten för blixtnedslag i en byggnad beror på flera faktorer. Dessa inkluderar till exempel plats, lokal blixtdensitet, höjd och uppbyggt område av objektet. Om en blixt slår ner på en byggnad, händer det vanligtvis i utsatta områden. Dessa kan till exempel vara utstående och högre liggande byggnadsdelar eller hörn och kanter.

Inte det inbyggda materialet, men avståndet på ett föremål till blixtplatsen är avgörande för målet till ett blixtnedslag. Metalltak är därför inte attraktiva för blixtnedslag. PREFA aluminiumtak och fasadsystem kan säkert släppa ut de blixtströmmar som uppstår under ett blixtnedslag. Följaktligen bidrar PREFA-produkter avsevärt till byggnadens säkerhet.

Det yttre åskledarsystemet och dess uppgift

Det yttre åskledarsystemet består av en fångst-, urladdnings- och jordningsanordning.

För att bestämma de föredragna slagpunkterna i åskskyddsplaneringen används oftast kulblixtmetoden. För att skydda komponenten monteras därför infångningsanordningar vid dessa punkter, där blixten fångas och slutligen införs via ett derivat i jordningen. Om metallkomponenter (t.ex. plåttak eller fasad) är närvarande i en byggnad kan de fungera som naturliga komponenter i det yttre åskledarsystemet i enlighet med normativa föreskrifter. Detta resulterar i sin tur i betydande potentiella besparingar vid byggandet av åskledarsystemet.